Vágólapra másolva!
Maurizio Arrivabene elárulta róla, hogy eleinte makacsul ragaszkodott a tapasztalataihoz, de a Ferrarinál felismerte, hogy fontosabb megismerni a csapatát. Azóta rajonganak érte a munkatársai.

Egy évvel ezelőtt látványos lelkesedéssel és szinte gyermeki rajongással csatlakozott Sebastian Vettel a Ferrarihoz, miután a Red Bull színeiben négy bajnoki címet szerzett, 2014-ben viszont nem szerepelt a várakozásoknak megfelelően. Úgy tűnt, Vettel és a Ferrari kombinációját akár a nagykönyvben is megírhatták volna, de Maurizio Arrivabene elárulta, hogy a külsőségek ellenére nem volt zökkenőmentes az érkezése Maranellóba.

„Fejest ugrott a Ferrari világába, és teljesen megváltozott” – mondta Vettelről a csapatfőnöke. „Nem úgy érkezett meg, mint egy négyszeres világbajnok, hanem egy átlagemberhez hasonló hozzáállással. Én rengeteg értéket fedeztem fel benne. Először bizonyos részleteket illetően csökönyös volt, de aztán elkezdte jobban megismerni a Ferrarit, rájött, hogy milyen nagyszerű vállalat és csapat ez. A srácok ma már nagyon elszántak a közös munkára, megtanulták szeretni egymást.”

Vettel sokat dolgozott, hogy befogadják a Ferrarinál Forrás: AFP

Arrivabene rámutatott, hogy Vettel erősen támaszkodott a rutinjára: „Amikor az ember nagyon odafigyel a részletekre, de nem ismeri jól a vállalatot, azt hiheti, hogy a korábbi élményei megosztásával hasznos tapasztalatokat ad át, de ez nincs feltétlenül így. Ez számára is egy lecke volt, ami segített abban, hogy még jobban beilleszkedjen hozzánk. El kell ismernem, hogy ezt a hibát én is elkövettem. Azt hittem, hogy majd megérkezek Maranellóba, és egy csomó dolgot megváltoztatok.”

„Ehelyett az első dolgom az volt, hogy megértsem, hol is vagyok valójában. Amikor ezt felfogtam, azt mondtam, ’egy pillanat: ez itt egy vállalat csodálatos hagyományokkal. Most annyit tehetek, hogy alaposan megismerem, és megpróbálok a tudásommal egy sort hozzátenni ahhoz a könyvhöz, amit egy bizonyos Enzo Ferrari már megírt” – magyarázta az olasz csapatfőnök, aki érkezése előtt a Philip Morris alkalmazottjaként már évek óta együtt dolgozott a Ferrarival.

Räikkönent dicséri, Laudával szemben gyanakvó

A Ferrari csapatfőnöke kiemelte, hogy Kimi Räikkönen is segítette Vettel beilleszkedését, kiváló munkakapcsolatot alakítottak ki. „Szép dolog, hogy ő már otthonosan mozgott Maranellóban, mégsem húzott falakat maga köré” – mondta Räikkönenről. „Austinba együtt utaztak, és néha máskor is így tesznek. Gyakran megosztják egymással az információkat, ami sokat segít.”

Arrivabene kitért Niki Lauda egy korábbi kijelentetésére is, amely szerint a Ferrari teljesítménye már elérte a Mercedes szintjét. Vettelhez hasonlóan ő sem tulajdonít nagy jelentőséget a korábbi háromszoros világbajnok mondandójának. „Ha Niki ezt mondta, eléggé gyanakvó vagyok, de az adatokat elnézve valóban közelítünk hozzájuk, mert a motorrészlegünk nagyszerű munkát végez” – vélte. „Akadnak egyéb részei az autónak, amelyeken még dolgoznunk kell, és amelyeken az idei évre nem tudtunk nagy változtatásokat véghezvinni, de már várjuk a következő idényt.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!