Vágólapra másolva!
Az austini pálya a zord időjárás és az állami támogatások csökkenése miatt került nehéz anyagi helyzetbe, így Silverstone-hoz hasonlóan csak egy évvel később tudják kifizetni a jogdíjakat.

Sikertörténetnek indult a 2012-ben először megrendezett austini USA Nagydíj, de egyre komolyabb viharfelhők gyülekeznek a Circuit of the Americas fölött. Először a közeli Mexikói Nagydíj ártott a jegybevételek alakulásának, majd a heves esőzések miatt sok potenciális néző döntött a távolmaradás mellett. Ezután pedig az is kiderült, hogy csökkentik a pálya állami támogatását, ami kulcsfontosságú tényező volt a pálya megépítésében és az F1-es futam megszervezésében.

Az austini My Statesman című lap szerint a pályának az idén 33 millió dollárt kellene átutalnia Bernie Ecclestone számára, de a helyzetre tekintettel az F1 ügyvezetője haladékot adott nekik, és elfogadta, hogy a szintén nehéz időszakot élő Silverstone-hoz hasonlóan Austin is fizethessen utólag a már megrendezett futamokért. A 2012-ben tervezett, de azóta sem megvalósított tőzsdei bevezetés dokumentumaiban rögzítik, hogy Ecclestone előre elvárja a pályáktól a jogdíjak megfizetését.

Texasban sincs elég pénz a Forma-1-re Forrás: AFP

„Nos, az idén fizethetnek utólag is” – mondta Ecclestone. „Az államtól kapnak pénzt, ez az összeg késik, ezért vannak ők is csúszásban” – vázolta a helyzetet a 85 esztendős üzletember, aki az Orosz Nagydíj után nem sokkal élesen kritizálta az Egyesült Államokat. Texasban az F1-es futamokból várt adóbevételek alapján állapították meg az évi 25 millió dolláros hozzájárulás értékét, a jogdíj viszont évente 10%-kal emelkedik, ráadásul az állam is csökkenti a támogatást.

„Az illetékes, aki ezt az ügyet először intézte, már nincs a helyén. A kormányzó sincs már a hivatalában. Új emberek jöttek, de nekik is ki kell fizetniük, amiben korábban megállapodtunk” – jelentette ki Ecclestone. „Szerintem ismét rendezni tudjuk a finanszírozás kérdését” – mondta bizakodva a jogdíjak ügyében általában hajthatatlan üzletember, aki még az F1 történelmi helyszíneitől is kőkemény összegeket követel a versenyek megrendezéséért cserében.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!