Vágólapra másolva!
Toto Wolff mereven elzárkózik attól, hogy az F1-ben többféle szabály szerint épített motorokkal lehessen versenyezni, mert szerinte kiegyensúlyozhatatlan lenne a teljesítményük.

Nem lepte meg a Mercedest, hogy az FIA kilátásba helyezte egy szabványos motor beszállítására vonatkozó tender kiírását, mondta Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója a Motorsport.com-nak. Az osztrák menedzser szerint a szövetség szándéka „megalapozott”, hiszen bizonyos ügyfélcsapatok érdeklődnek a lehetőség iránt, de ettől még ő nem támogatja az elképzelés megvalósulását.

„Ez korábban is csak átmeneti években történt meg, és semmilyen bajnokságban nem működik jól. Akárhol kell kiegyensúlyozni a teljesítményt, csak vita van belőle. Láthattuk, hogy az Aston Martin nem vett részt (a Sportautó világbajnokság) kínai fordulóján, mert elégedetlenek voltak a teljesítmény-kiegyenlítéssel. Az LMP1-ben is sok az elégedetlenség emiatt. Sehol nem működik, a személyes véleményem szerint az F1-be sem való."

Nem akar kettős mércét a Mercedes-Benz Motorsport első embere Forrás: Daimler

Wolff ettől függetlenül tiszteletben tartja, ha mások másként gondolkodnak erről, de kijelentette: „Nem igazán látom, hogyan lehetne tisztességesen kiegyensúlyozni a teljesítményt. Ugyanarra a szintre kellene hoznunk a különféle motorokat, de mégis hogyan?” – tette fel a kérdést. Figyelmeztetett, hogy ezzel befolyásolni lehetne az eredményeket. „Ha valakinek adni akarunk egy gombot, amivel eldöntheti, hogy ki nyerjen, így könnyen megtehetjük.”

Az ötletet az F1 Commissionben még le lehet szavazni, és többen úgy gondolják, a gyártók rákényszeríthetik az akaratukat az ügyfeleikre. „Senkinek sem kötelező más érdekében szavazni” – szögezte le Wolff. „Csak az a kérdés, hogy ki mit szeretne látni az autójában, és azt a szerződései szerint beépítheti-e. Megszavazhatnak olyat is, amit utána nem használhatnak fel, csak ez elég furán hangzik” – utalt az ügyfeleikkel 2020-ig érvényes szerződéseikre.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!