Haas: Jobb kasztnit építhetünk, mint a Ferrari

Forma-1, Gene Haas, Haas F1 Team
KANNAPOLIS, NC - SEPTEMBER 29: Gene Haas, owner of Haas F1 Team, speaks after a press conference as Haas F1 Team announced Romain Grosjean of France as their driver for the upcoming 2016 Formula 1 season on September 29, 2015 in Kannapolis, North Carolina. (Photo by Jared C. Tilton/Stewart-Haas Racing via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az új istálló tulajdonosát nem zavarja, hogy az olaszok B-csapataként emlegetik őket, szerinte minden új alakulatnak szüksége van a segítségre. Jövőre néhány pontnak is örülni fognak, de hosszú távon a bajnoki győzelem a céljuk.

Jövőre egy új csapattal bővül a Forma-1 mezőnye, az amerikai Gene Haas a NASCAR-ban elért sikerei után a Forma-1-ben is szerencsét próbál. A Haas komolyan veszi az F1-es projektet, és a Ferrari technikai partnereként úgy érzik, jó esélyük van rá, hogy hamar megtalálják a helyüket a bajnokságban. A tulajdonos szerint az is jól mutatja a Haas csapatban rejlő lehetőségeket, hogy két F1-es tapasztalattal rendelkező pilótával, Romain Grosjeannal és Esteban Gutiérrezzel vágnak neki az első szezonjuknak.

Haas büszke arra, hogy a Ferrari segítségével vágnak bele az F1-es kalandba, különösen azért, mert a kapcsolatot nem is ők kezdeményezték. „A Ferrari választott minket" – válaszolta a Sky Sportsnak, amikor arról kérdezték, hogy miért pont az olaszokat választották partnernek. „De vajon miért döntöttek így? Igazából én sem tudom. Nem vagyok benne 100 százalékig biztos, hogy mi volt ezzel a céljuk, de Bernie Ecclestone gyakran mondta, hogy a nagyobb csapatoknak segíteniük kellene a kisebbeket. Talán bennünk látták meg a csapatot, amelyen segíthetnek. Szerintem látták, hogy kicsit komolyabb jelentkezők vagyunk, mint a többi új istálló, és ők is hasznot húzhatnak a kapcsolatból."

A Haasra sokan a Ferrari B-csapataként tekintenek, hiszen számos alkatrészt az olaszoktól fognak megkapni. A tulajdonos szerint ebben nincs semmi szégyellnivaló, hiszen egy új istálló manapság nem tudna segítség nélkül elindulni. „Nem lehet a nulláról előállítani egy sebességváltót, ez lehetetlen lenne" – mondta. „Évekre lenne szükségünk a kifejlesztésére, ezért az ilyesmit meg kell vásárolnunk."

Gene Haas optimistán várja csapata első F1-es idényét Forrás: Stewart-Haas Racing via Getty Images/2015 Getty Images/Jared C. Tilton

„A motor, a váltó és a felfüggesztés jelentős része a Ferraritól érkezik majd, de nekünk is sok dolgunk lesz" – tette hozzá. „A saját CFD-szimulációnkat fogjuk használni, és a Dallarával is szorosan együttműködünk a kasztni fejlesztésében. Mi magunk is építünk alkatrészeket."

Más utat választottak

Haas szerint „semmi negatívum" nincs abban, hogy a Ferrari B-csapata lesznek, és örül neki, hogy az olaszoktól kiváló alkatrészeket fognak kapni. Egyelőre ráadásul azt tapasztalják, hogy a Ferrari semmit nem takargat előlük. „Kinyitották előttünk az ajtót, és azt mondták: 'Tessék, mi ezt csináljuk, és így dolgozunk. Ha elvesztek tőlünk néhány alkatrészt, és legyőztök minket, talán mi is tanulhatunk tőletek valamit.'"

A tulajdonos szerint a Haasnak remek szakembereket sikerült megszereznie, ezért az sem elképzelhetetlen, hogy jobb kasztnit építenek a Ferrariénál. „Külön kasztnit építünk, ezért lényeges eltérések lesznek" – mondta. „Szerintünk a mi kasztnink bizonyos szempontból jobb is lehet, mint a Ferrarié. Részleteket nem árulok el, de más utat választottunk, és úgy gondoljuk, a mi koncepciónk valószínűleg jobb lesz. A Ferrari hagyományosabb megoldást választott, azon az úton haladnak tovább, amelyen évekkel ezelőtt elindultak."

A bajnoki cím a végső cél

A Haas elsődleges célja az lesz 2016-ban, hogy felkészülten érkezzenek meg minden pályára, és minél több versenyt be tudjanak fejezni. „A másodlagos célunk pedig az, hogy pontokat szerezzünk. Szerintem ez lehetséges lesz, bár még nem tudjuk, kik ellen kell megküzdenünk" – utalt arra, hogy néhány csapat helyzete még mindig bizonytalan. A Haas azonban nem állna meg a pontszerzésnél, az évek múlásával egyre nagyobb célokat tűznek majd ki.

„Ugyanazt a modellt követjük, mint a NASCAR-ban. Ott is 7-8 évig versenyeztünk, mielőtt megnyertük az első versenyünket. Utána egyre több győzelmet arattunk, és néhány bajnokságot is nyertünk. Itt is ez a célunk" – jelentette ki Haas, aki szerint az amerikai csapat érkezése az USA-ban is népszerűbbé teheti az F1-et.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!