Vágólapra másolva!
A Williams pilótája belátta, hogy nem fog versenyzői szerződést kapni a Forma-1-ben, ezért szögre akasztja a sisakját. A brit motorsport szövetség munkáját fogja segíteni.

Visszavonul a versenyautók vezetésétől Susie Wolff, a Williams tesztpilótája, jelentette be a grove-i csapat szerdán délelőtt. A skót származású hölgy hosszú évek óta az egyetlen női pilóta, aki versenyhétvégén is lehetőséget kapott arra, hogy F1-es autó volánja mögé üljön, és tesztnapokon is részt vett a csapat színeiben. A november 20-án és 21-én Londonban zajló Bajnokok Tornája után azonban felhagy jelenlegi pályafutásával, és új kihívásokat keres.

Wolff azzal indokolta döntését a BBC-nek, hogy az F1-es versenyzői bemutatkozása „nem fog megtörténni. Nagyon közel kerültem hozzá, és keményen meg is küzdöttem érte, de az az érzésem, hogy ideje továbblépni és új kihívások után nézni. Sportolóként mindig nehéz megtalálni a pillanatot, amikor le kell állni, de számomra ez a kaland véget ért” – nyilatkozta Wolff, aki 2012 óta dolgozik a Williamsnek, miután korábban a DTM-ben versenyzett.

Susie Wolff pilótaként befejezi pályafutását Forrás: AFP

A pilótanő az elmúlt két szezon során összesen négy szabadedzésen vett részt, és Valtteri Bottas márciusi hátsérülésekor elméletileg akár egy futamon is bevethető lett volna, de a Williams inkább leszerződtette a Saubertől elbocsátott Adrian Sutilt. Ezzel nyilvánvalóvá tették, hogy Wolffra versenyzőként nem számítanak. A Williamsnél remélték, hogy Wolff leigazolásával a nőket megszólítani kívánó szponzorokat is bevonzhatnak, de e téren nem jártak sikerrel.

Noha az F1-es versenyzővé válás nem jön össze számára, Wolff úgy véli, a pályafutása „sokkal többről szól annál, hogy egy versenyző egyszerűen be akar kerülni a sport elitjébe. Ez a reményt is jelentette, hogy végre egy nő is újra felállhat a rajtrácsra. Meglovagoltam a hullámot, energiával töltött el a támogatás, és keményen küzdöttem. Voltak, akik akarták, hogy ez megvalósuljon, és voltak, akik nem” – jelentette ki.

Híreink Susie Wolff szerepvállalásárólhttp://cimkezes.origo.hu/cimkek/susie-wolff/index.html?tag=Susie+Wolff

A skót származású pilótanő elmondta, a jövőben csak a Mercedes F1-es részvételét irányító Toto Wolff feleségeként és a Williams „barátjaként” tervezi, hogy ellátogat F1-es futamokra. Emellett a brit motorsport szövetséggel (MSA) közösen kezdeményezést indít a női autósport-sikerek megbecsülése és a fiatal női versenyzők motiválása érdekében. Wolff már eddig is kitűzte zászlajára a nők előmenetelének képviseletét, de úgy véli, ez az ügy egyelőre nem ért el áttörést.

„Azt gondolom-e, hogy az F1 felkészült egy versenyképes női pilótára, aki a legmagasabb szinten teljesíthet? Igen. Elérhetőnek tartom-e ezt egy nő számára? Mindenképpen. Vajon hamarosan bekövetkezhet? Sajnos nem. Két fő gondunk van: nincs elég lány, aki már fiatalon gokartozni kezd, és nincs egyértelmű példakép számukra. Néha látni kell valamit előttünk ahhoz, hogy hinni tudjunk benne.”