Az F1-nek olyannak kell lennie, mint Mexikóban

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Nico Rosberg, Mercedes
Mercedes' AMG Petronas German driver Nico Rosberg is pictured during the third free practice of the F1 Mexico Grand Prix at the Hermanos Rodriguez racetrack in Mexico City on October 31, 2015. AFP PHOTO/ Yuri CORTEZ
Vágólapra másolva!
A háromszoros világbajnok Niki Laudát elkápráztatta a Mexikói Nagydíj szervezettsége és a közönség rajongása a sport iránt. Úgy véli, a futamok rendezői számára mostantól ez lesz a követendő példa.

Teltház fogadta az F1 mezőnyét a versenynaptárba visszatérő Mexikói Nagydíjon a múlt hétvégén. Már a pénteki szabadedzésen is csaknem 90 ezren szurkoltak a helyszínen, összesen pedig 335 ezer néző látogatott ki a pályára a három nap során. A helyi hős, Sergio Pérez mellett a mezőny többi tagját is ünnepelte a közönség, ráadásul az újjáépített Autódromo Hermanos Rodríguez új, stadionszerű szakasza és az ide áthelyezett dobogó is hozzájárult a példátlan hangulathoz.

„A szervezés, az események, és a közönség” – mondta a háromszoros világbajnok Niki Lauda arról, hogy mi volt a titka a Mexikói Nagydíjnak. „Hihetetlen volt. Érezni lehetett a rajongók jelenlétét a rajtrácson. Minden működött: az autók, az emberek, a versenyzők. Tökéletes volt az összhang, és ezért alakult olyan sikeresen a verseny” – foglalta össze a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnöke.

Bár a csúszós pálya és a nagy tengerszint feletti magasság megnehezítette a pilóták dolgát, mindenki lelkesen nyilatkozott az élményekről, főleg a három dobogós, akiknek focimeccsekhez hasonló hangulatot teremtett a közönség. Egyebek mellett a győztes Nico Rosberg nevét is skandálták, és a látottak alapján Lauda, aki csaknem fél évszázada jár autóversenyekre, azt mondta, ilyet még ő sem tapasztalt.

„A varázslat a mexikóiakban rejlik, és a szervezőkben, akik ezt létrehozták. Olyan jól tervezték meg a nézőtereket, amihez foghatót korábban nem láttam, és a dobogót is közvetlenül az emberek elé helyezték. A Forma-1 átérezhető és megfoghatóvá vált, ez a legfontosabb dolog.” Lauda azt üzente Bernie Ecclestone-nak, hogy ha legközelebb versenyrendezőkkel tárgyal, „másolják le ezt a futamot mindenhol. Most már egyébként is látták a tévében, tudják, hogyan kell csinálni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!