Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált az F1 legrosszabbul őrzött titka, a Sauber egykori versenyzője, a Ferrari jelenlegi tesztpilótája lesz Romain Grosjean csapattársa az új amerikai F1-es csapatnál.

Ahogy erre már régóta számítani lehetett, a Ferrari tesztpilótája, Esteban Gutiérrez foglalhatja el a jövőre induló Haas F1 Team egyik autójának ülését a Lotustól elcsábított Romain Grosjean oldalán. Gutiérrez szerződtetése már hónapok óta nyílt titok a paddockban, mivel a Haas csapat a lehető legszorosabban együttműködik technikai kérdésekben a Ferrarival, és a mexikói pilóta származása, szponzori háttere, valamint kétszezonnyi F1-es tapasztalata is vonzó jelöltté tette.

Gutiérrez 2012-ben tesztelt először a Sauber csapat színeiben, majd honfitársát, Sergio Pérezt követte a svájci istállónál. Eddig összesen 38 alkalommal rajtolt el az F1-ben, legjobb eredménye egy 7. hely a 2013-as Japán Nagydíjon. Ebben az évben a barcelonai futamon ő futotta meg a leggyorsabb versenykört, és két kört az élen is megtett ezen a versenyen. Pályafutása során egyelőre 6 pontot szerzett, mielőtt 2014 végén a Sauber menesztette, és a Ferrari tesztpilótájának szegődött.

Gutiérrez mexikói szponzorainak is köszönheti a szerződést, jobbján Carlos Slim Jr. foglalt helyet Forrás: Getty Images for Haas/2015 Getty Images/Andrew Hone

„A Ferrarival való kapcsolatunk révén ismertem meg Estebant, és az ottani pozíciójának elnyeréséhez vezető eredményei alapján nyilvánvalóvá vált, hogy kitűnő választás a csapatunk számára” – nyilatkozta Gene Haas. „Fiatal és sikerre éhes, de nem tapasztalatlan. Két teljes szezon az F1-ben és egy a Ferrari harmadik pilótájaként lehetővé tette számára, hogy saját szemével lássa az eljárásokat, amelyek a Ferrarit olyan meghatározóvá teszik a Forma-1-ben” – tette hozzá.

A csapat tulajdonosa ismét kijelentette, hogy a pontszerzésre törekednek immáron Gutiérrezzel is a fedélzeten. Haas szerint a mexikói és a francia pilóta párosa segíti majd az istállót az autó fejlesztésében. Terveik szerint már az első teszten is részt vesznek 2016-ban, február 22-25. között Gutiérrez is autóba ül majd.

Gene Haas pontokat vár jövőre Forrás: Stewart-Haas Racing via Getty Images/2015 Getty Images/Jared C. Tilton

„E kiváló lehetőség a Ferrarival töltött időszakomra épül, és mindent ki fogok hozni belőle” – ígérte a 24 esztendős versenyző, aki 2004-ben kezdte meg pályafutását. „Gene Haas hisz bennem, és én is bízom abban, ahogy a Forma-1-ben való versenyzésről gondolkodik. Különleges dolog elnyerni egy versenyképes autó ülését, amelyet Ferrari motor hajt, és nagyra értékelem a belém fektetett bizalmat. Közösen nagy eredményére elérésére leszünk képesek” – ígérte Gutiérrez.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke rámutatott, „Romain több futamon vett részt, de Estebannak mélyebb tudása van a Ferrariról, és a módszereikről. A legjobbaktól tanulhatott, így tudja azt is, hogyan fejlesztették az autóikat. Ő ebben nagy részt vállalt, és ez így lesz a mi autóink javítása terén is a Haas F1 Teamnél” – mondta az osztrák, aki korábban a Jaguarnál is megfordult.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!