Vágólapra másolva!
A finnt nem zavarta, hogy a többi csapat tagjai mókázással próbálták szórakoztatni az austini esőben ázó közönséget, de szerinte a nézők azért mentek ki a pályára, hogy vezetni lássák őket.

A heves esőzések miatt jelentős csúszásokkal zajlott a múlt hétvégi USA Nagydíj programja, sőt a pénteki második szabadedzést törölni is kellett. Az időmérőt is csupán vasárnap reggel sikerült megrendezni, szombat délután három órán át csak a várakozás maradt. Ezalatt több csapat és versenyző is megpróbált műsort szolgáltatni a közönségnek, de – mások mellett - a Ferrari pilótái kimaradtak ebből. KImi Räikkönen szokásához hűen világosan elhatárolódott a "cirkusztól".

„Ez az F1, nem a cirkusz. Az nézők azért jönnek el, hogy vezetni lássanak minket, és szerintem mi ezt nyújthatjuk nekik” – utalt az eső miatti csúszásra a Turun Sanomat című lapnak. Räikkönen kijelentette, nem zavarja, hogy például a Sauber és a Williams szerelői az esőben mókáztak a közönségnek, Nico Rosberg pedig focizott, amíg szünet volt. „Mindenki azt csinál, amit akar, de én másként döntöttem. Nem a cirkuszban vagyunk” – mondta.

Räikkönen nem volt vicces kedvében Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Räikkönen álláspontjával csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene is egyetértett. „Mi az F1-et képviseljük, nem a Cirque du Soleil-t. Nem csináltunk műsort, azt viszont elárulhatom, hogy szombaton kerekesszékes gyerekeket fogadtunk a garázsunkban. Ezt ugyan nem közvetítette a TV, de legalább különleges élményben volt részük” – mondta az olasz menedzser.

A finn pilóta számára nem jött ki a lépés a futamon, mert egy vezetői hiba miatt kicsúszva a falnak ütközött. Räikkönen némi javítás után folytatni tudta a futamot, de végül a hiányzó hűtőcsatorna miatt túlmelegedett a jobb első fékje, így kénytelen volt feladni a futamot. Arrivabene így is elismerően nyilatkozott róla. „Értékelem a tényt, hogy ennyire vissza akart térni a pályára a fallal való találkozás után, ez az igyekezet teljesen megmutatja a csapatunknál az idén uralkodó szellemiséget” – jelentette ki.

Már 2016-ra készülnek

A Ferrari már Oroszországban, Sebastian Vettel pedig az USA-ban vesztette el matematikai esélyét is a világbajnoki cím megszerzésére, de a keserűség mellett a Scuderiánál megmaradt az optimizmus is, hiszen arra készülnek, hogy jövőre még jobban megszorongatják a Mercedest. Ehhez a bajnokcsapattól elcsábított Jock Clear is segítségükre lehet a mérnöki gárdában, de Arrivabene szerint a brit szakember érkezése nem okoz majd felfordulást.

„Szerintem a csapat az idén megmutatta, hogy milyen erős” – jelentette ki, a Ferrari emberi és dologi erőforrásaival kapcsolatban pedig hozzátette: „Minden rendben van. Most konszolidálnunk kell a helyzetünket, semmilyen változtatásra nincs szükségünk. Előre kell néznünk, hogy jövőre jó munkát végezhessünk. Jock Clear csatlakozik hozzánk, de ő nem fogja megváltoztatni a csapat struktúráját, csak további erősítés lesz.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!