Vágólapra másolva!
Toto Wolff úgy véli, a győzelem és a vereség nem ismeretlen érzés a Mercedes pilótái számára, így Nico Rosberg is fel tudja majd dolgozni, ha elveszti az idei bajnoki címet. A gyártó újabb győzelmet ünnepelhetett a hétvégén.

Matematikai esélyre redukálódott Nico Rosberg sansza arra, hogy megnyerje az idei F1-es világbajnokságot, miután gyakorlatilag az élről esett ki az előző, Orosz Nagydíjon, ahol mindenképpen csapattársa, a futamot később megnyerő Lewis Hamilton előtt kellett volna végeznie, hogy reményeit életben tarthassa. A német viszont az idén másodszor is kiesett műszaki hiba miatt, így már szinte csak arra gondolhat, hogy jövőre ismét tiszta lappal próbálhat szerencsét.

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója a versenyzőiről elmondta: „Nyertek már versenyeket, és el is vesztettek néhányat, ahogy bajnokságokat is” – mondta az osztrák, amikor Rosberg hangulatáról kérdezték. „Azért jutottak el idáig, mert erős karakterek, és magabiztos személyiségek. Lehet, hogy most letört, de át fog állni a 2016-os üzemmódba, és jövőre meg fog próbálni visszavágni” – vélte a német pilótával kapcsolatban.

Wolff élvezi Rosberg (balra) és Hamilton csatáját Forrás: Daimler

Rosberg múltkori kiesése azért is kifejezetten szerencsétlen volt rá nézve, mert az Orosz Nagydíj az idén a ritka alkalmak egyike volt, amikor Hamilton – legalábbis a verseny elején – hátrányban volt Rosberghez képest. A Japán Nagydíjhoz hasonlóan a német pilóta rajtolhatott az élről, de ezúttal nagy csatában meg is tudta tartani a vezetést, a gázpedál elromlása miatt viszont nem sokkal később kénytelen volt begurulni a bokszba, és feladni a futamot.

„Nagyon szoros az állás kettejük között, és látható, hogy mennyire hajszolják egymást” – mondta Wolff a pontversenyt vezető Hamiltonról és Rosbergről. „Lewis lendületben volt az elmúlt néhány futamon, és be is húzta azokat, de Oroszország minden edzés alapján Nico hétvégéjének ígérkezett. Az első kör húzós volt, de pont megfelelő dózisban adagolták az agressziót, és örömmel láttam, hogy (Rosberg) nem hagyja magát” – jelentette ki.

Újabb siker

A tavalyi szezonhoz hasonlóan a Mercedes már Szocsiban megünnepelhette az F1-es konstruktőri bajnoki címet, és szinte biztos, hogy az egyéni világbajnokságban is az egyik pilótájuk viheti haza a trófeát. Toto Wolff a hétvégén újabb sikernek örülhet, mivel az F1-es csapat tesztpilótája, Pascal Wehrlein már egy futammal a szezon vége előtt elhódította a DTM bajnoki címét, ráadásul a vasárnap 21. életévét betöltő német minden idők legfiatalabb győztese lett a túraautó-bajnokságban.

Wehrlein – akit a bajnoki címe látványos ünnepléséért szombaton összesen 5500 eurós büntetéssel is jutalmaztak - tavaly óta rendszeresen szerepet kap F1-es teszteken, hol az Ezüstnyíl, hol pedig a Force India volánja mögött, jövőre pedig abban reménykedik, hogy versenyzői ülést kaphat a Mercedes erőforrásra váltó Manor istállónál. Wolff ugyan korábban tagadta, hogy a német pilóta szerepeltetése is a motorszállítói szerződés része, de a fiatal tehetség így is bizakodó.

„Ha ez lenne a helyzet, egyrészt kár lenne” – mondta Wehrlein a DPA-nak az esetleges átigazolásról. „Különösen azután, hogy az idén nagyon jó évünk van a csapattal, ráadásul sikeres is. Másrészt viszont be akarok kerülni a Forma-1-be, és mindent meg fogok tenni azért, hogy ez sikerüljön” – jelentette ki. „Megvitatjuk majd, hogy milyen lehetőségek nyílhatnak, és mi lenne számomra a legjobb. Az is lehet, hogy úgy döntünk, maradok még egy évet a DTM-ben.”

Wolff megerősítette pilótája álláspontját: „Pascal egy ideje már velünk dolgozik, és a teszteken erős teljesítényt nyújtott. Mostanra felkészült a következő lépésre, de még nem találtuk ki, hogy mihez kezdjünk” – mondta az F1i.com-nak, és közölte, Wehrleinnel hosszú távon még nem terveznek. „Ez túlságosan elhamarkodott lenne, mert jelenleg mindkét pilótánkkal szerződésünk van. Élvezzük a munkát velük, úgyhogy erről beszélni sem érdemes, mert Nicóra és Lewisra koncentrálunk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!