Vágólapra másolva!
Nem úgy teljesített 2014-ben, ahogy szeretett volna, ezért is jött jókor a Ferrari ajánlata. Nem akarja Alonso maranellói éveivel összehasonlítani az idei szezonját.

Sebastian Vettel zsinórban négy világbajnoki címet nyert 2010 és 2013 között, tavaly azonban meglepetésre nemcsak a Mercedes versenyzői győzték le, hanem saját csapattársa, az első Red Bull-os idényét teljesítő Daniel Ricciardo is. Míg Vettel egyetlen futamot sem tudott nyerni, az ausztrál háromszor is elhalászta a győzelmet a Mercedesek elől, és a bajnokságban is jóval több pontot szerzett, mint a csapattársa.

Vettel az idény végén elhagyta a Red Bullt, és a Ferrarihoz szerződött, ahol újra magára talált: idén ő az, aki a Mercedesek uralmát megtörve már háromszor felállhatott a dobogó tetejére. A német elismeri, nagy megkönnyebbülés volt számára, hogy újra formába lendült, hiszen a tavalyi idényével egyáltalán nem volt elégedett.

„Nem nyújtottam olyan teljesítményt, mint szerettem volna – szerintem ilyenkor őszintébb, ha az ember kimutatja az érzelmeit, mintha elbújna egy hamis mosoly mögé" – mondta Vettel, akit tavaly többször kritizáltak, amiért hangot adott az elégedetlenségének. Elismeri, a gyengélkedése is közrejátszott abban, hogy végül a csapatváltás mellett döntött.

Vettel remekül érzi magát a Ferrarinál Forrás: AFP

„Megértettem, hogy tovább kell lépnem, és egyelőre úgy tűnik, igazam volt" – nyilatkozta a Formula1.com-nak. „Nagyon elégedett vagyok az idény eddigi alakulásával. Amikor csatlakoztam a Ferrarihoz, semmi nem garantálta, hogy jó eredményeink lesznek. Remek érzés, hogy túlszárnyaltuk az elvárásokat, talán a saját magam elvárásait is."

Vettel nem tagadja, hogy a tavalyi idény után – sokakhoz hasonlóan – ő maga is kételkedett a saját képességeiben. „Igen, így volt, és ezt nem szégyellem bevallani. Szerintem időnként mindenki kételkedik magában" – vélekedett.

A négyszeres világbajnok elismeri, hogy jókor jött a Ferrari ajánlata, de szerinte a megkeresésnek nem volt köze a gyengébb formájához. „Nem akarok arrogánsnak tűnni, de már korábban is kapcsolatban voltam a Ferrarival" – mondta. „A paddockban időnként találkoznak egymással az emberek. Korábban is többször beszélgettünk, de az időpont soha nem tűnt alkalmasnak a váltásra. Tavaly viszont hirtelen megváltozott a helyzet."

A Ferrari formája sokat javult az idei évre, de Vettel nem igazán akart arról beszélni, hogy szerinte miért lettek jobbak Fernando Alonso távozása óta. „Én még nem voltam a csapat tagja, amikor Fernando itt volt, ezért hogyan tudnám összehasonlítani a két időszakot?" – tette fel a kérdést. „Rengeteg változás történt az istálló különböző szintjein, például új elnökünk és csapatfőnökünk is van. Az is segített, hogy rögtön az első verseny jól sikerült – lendületet adott, hogy felállhattunk a dobogóra. Most fantasztikus a hangulat a csapatban, de fogalmam sincs, hogy tavaly milyen volt."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!