Vágólapra másolva!
A csapat főnöke elismerte, hogy átcsoportosították az erőforrásaikat a következő szezonra, Vettelnek úgysincs reális esélye a vb-címre.

Habár Sebastian Vettel a vasárnapi Orosz Nagydíjon Lewis Hamilton mögött célba érve átvette az egyéni összetett 2. helyét Nico Rosbergtől, aki egy műszaki hiba miatt kiesett, a Ferrarinál is tudják, hogy a versenyzőjüknek nem maradt valódi esélye az idei vb-címre. Négy fordulóval a szezon vége előtt Hamilton előnye 66 pont, ezért a következő futamon, Austinban elég lesz Rosbergnél 2, Vettelnél pedig 9 ponttal többet szereznie ahhoz, hogy harmadszor is világbajnok legyen.

„A matematika azt mondja, hogy Vettel még behúzhatja, a realitásérzékünk viszont azt, hogy nem" – ismerte el a Ferrari főnöke, Maurizio Arrivabene. Ráadásul a Mercedes – ironikus módon épp a Vettel csapattársára, Kimi Räikkönenre kiszabott büntetés révén – már Szocsiban bebiztosította a konstruktőri vb-címet, a Ferrari 2. helye az istállók között viszont nem forog nagy veszélyben, mert 139 ponttal vannak a tabellán közvetlen üldözőjük, a Williams előtt.

A Ferrari már a 2016-os autójára koncentrál Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

Arrivabene megerősítette, hogy a Ferrari éppen ezért már átcsoportosította az erőforrásait a 2016-os felkészülésre. „Hálás vagyok ezért a kérdésért" – mondta az Orosz Nagydíj után. „A csapaton belül ugyanis már azt hajtogatjuk: a Scuderia nem 2015-re dolgozik, hanem egy Squadrettánk (háromszögvonalzónk) van. A csapat többsége a 2016-os autónkkal foglalkozik, egy másik része pedig a 2017-essel. Úgyhogy jó helyzetben vagyunk a jövőre nézve."

Még az is felmerült, hogy a Ferrari Austinra kijátssza a maradék motorfejlesztési zsetonjait, noha ehhez a versenyzőinek egyes hajtáslánc-elemkből már az ötödiket kellene megkapniuk, amiért büntetés járna. „Ezt majd ott elárulom" – felelte Arrivabene az ezt firtató kérdésre.

A Ferrarinak már 359 pontja van, ennyit 2012 óta soha nem gyűjtött. Tavaly az egész szezonban csak 216-ot tudtak szerezni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!