Vágólapra másolva!
Arrivabene szerint sima versenybaleset történt, és a finn is úgy véli, nem vállalt túl nagy kockázatot, csak azért csattantak Bottasszal Szocsiban, mert a honfitársa nem vette észre.

Az Orosz Nagydíj sportfelügyelői 10 másodperces stop&go büntetéssel sújtották Kimi Räikkönent, amiért a verseny utolsó körében, egy előzési kísérlet során összeütközött Valtteri Bottasszal. Míg honfitársa kiesett, ő az aszfalton szikrázó Ferrarijával elvergődött a célig az 5. helyen, de végül csak nyolcadikként rangsorolták, mivel a szabályok szerint hozzáadtak az idejéhez 30 másodpercet a már le nem tölthető büntetés jegyében.

A Ferrari főnöke, Maurizio Arrivabene azonban megvédte Räikkönent, mert az eset szerinte hasonló volt, mint amikor Daniel Ricciardo Monacóban úgy előzte meg a finnt, hogy mellé beszúrva megpöccintette az autóját. „Monacóban majdnem ugyanez történt Ricciardo és Kimi között" – mondta még az oroszországi ítélet kihirdetése előtt. „Azt akkor versenybalesetnek minősítették, ezért nem látok rá okot, hogy ezt ne minősíthetnék ugyanannak."

Räikkönen a 3. helyért küzdött Bottasszal, amikor összeütköztek Forrás: Williams

Noha Bottas – aki az ütközés során kiesett, elveszítve a 3. helyet – egyértelműen az ellenfelét okolta a történtekért, maga Räikkönen is úgy vélte, a manővere nem volt reménytelen. „Befékeztem mellé, csak szerintem nem vette észre, hogy ott vagyok" – magyarázta Bottasról. „Az utolsó pillanatban persze érzékeltem, hogy be fog kanyarodni felém, ezért megpróbáltam még beljebb húzódni, és még keményebben fékezni az ütközés elkerülése érdekében, de már egymás mellett voltunk, és összeértünk."

„Nem hiszem, hogy tiszta hülyeséget csináltam. Biztosan be tudtam volna venni a kanyart, csak két autó nem fért el. Sokféleképpen meg lehet ítélni az incidenst. Ő nyilván nem látta, hogy ott vagyok, márpedig így nehéz elkerülni az ütközést. Balszerencsés, ami történt, nemcsak a mi szempontunkból, hanem az övékből is. Senki nem akar balesetet szenvedni, de néha előfordul az ilyesmi."

Azzal, hogy Räikkönen a büntetés miatt visszacsúszott az 5. helyről a nyolcadikra, a Ferrari pontokat vesztett, így a Mercedes bebiztosította a konstruktőri vb-címet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!