Vágólapra másolva!
A pálya ügyvezetőjének nyilatkozata rímel Bernie Ecclestone korábbi kritikáira, és pont akkor láttak ismét napvilágot, amikor szóba került az F1 várható értékesítése.

Szókimondó nyilatkozatban bírálta az F1 jelenlegi állapotát Patrick Allen, a silverstone-i pálya igazgatója, aki a napokban azzal került reflektorfénybe, hogy aggodalmát fejezte ki a Brit Nagydíj jövője miatt, és a pálya eladását javasolta a tulajdonos Brit Autóversenyzők Klubjának (BRDC). Az is kiderült viszont, hogy Allen és Bernie Ecclestone kölcsönösen tiszteli egymást, így valószínűleg nem véletlen, hogy Allen hasonló kifejezéseket használt, mint Ecclestone a nyár folyamán.

„A rajongók nem akarnak vonatozást látni” – mondta az Independentnek. „Promóterként csak azt tudom népszerűsíteni, ami adott számomra, és ha az nem elég színvonalas, az emberek nem fogják megvenni. Hónapokkal ezelőtt én magam mondtam Ecclestone úrnak, hogy egy szar termékkel nem tudok jegyeket eladni” – magyarázta. „Az emberek nem jönnek el monitorokat bámuló srácokat nézni. Gladiátorokat akarnak látni, tiszta küzdelemben.”

Allen szerint az F1 jelenleg csak körözgetés Forrás: Daimler

„Senki sem akarja látni a körözgetést, és azt, hogy a második helyezett elégedjen meg a helyével, és ne akarja elkapni az előtte lévőt. Szerintem a versenyzés felháborító állapotban van, és így nem eladható. Bernie is ideges, ahogy mindannyian azok vagyunk. Mikor jön el az idő, amikor a technikai igazgató áll a dobogó tetejére, és nem a versenyző? Akkor kell majd bedobni a törölközőt, és valami mással foglalkozni” – ismételte meg áprilisi szavait.

Silverstone-nak 2026-ig szerződése van a Brit Nagydíj megrendezésére, és az idén teltház fogadta a mezőnyt, így a többi pályával összehasonlítva nincs sok okuk a panaszra, mégis küszködnek a jogdíjak kifizetésével. Ecclestone viszont engedélyezte nekik, hogy csak egy évvel később fizessenek minden verseny után, és elismerően nyilatkozott Allen munkájáról, így a nyilatkozat időzítése gyaníthatóan azzal van összefüggésben, hogy Ecclestone szerint még az idén eladhatják az F1-et.

Az F1 ügyvezetője az elmúlt években folyamatosan kritizálta a sportágat, hol a motorokkal, hol azok hangjával, hol a csapatok együttműködésével, hol az üzleti modellel van problémája, és megértette az EU-nál panaszkodó csapatokat is, így felmerült a gyanú, hogy már az értékesítésre készül, és próbálja lenyomni a részvénycsomag árát, ezzel kedvezve a potenciális új tulajdonosoknak, és ezáltal saját magának is. Allen kritikájának időzítése is ezt az elképzelést támasztja alá.

Ecclestone helyezkedhet a háttérben Forrás: GEPA Pictures/Andreas Pranter

A Japán Nagydíj után – amelyen a Mercedes autói alig látszottak a közvetítésben – Niki Lauda kérdőre vonta Ecclestone-t, és az ORF-en azzal vádolta a brit üzletembert, hogy „teljesen elvesztette a fonalat azzal kapcsolatban, hogyan kell közvetíteni egy F1-es futamot.” Lauda kitért Ecclestone retorikájára is, és úgy vélte, „alapvető hiba rosszakat mondani a saját sportunkról”, és az APA hírügynökségnek azt is elárulta, „fogalma sincs”, hogy Ecclestone miért beszélt az F1 esetleges eladásáról.

A hír hallatán a korábbi versenyző, Hans-Joachim Stuck úgy nyilatkozott, szerinte az eladás Ecclestone nyugdíjazását készítheti elő, a brit egykori üzlettársa, és az FIA volt elnöke, Max Mosley viszont nem ért egyet ezzel. „Bármi is történik, még ha fel is vásárolják (az F1-et), nem hiszem, hogy Bernie szerepe változik, hacsak ő maga nem akarja ezt, mert mindig is ő volt az ember, aki mindenkinek eladta” – érvelt Mosley a Mirrornak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!