Társoldalunk:

A Pirelli is távozással fenyeget, ha a Red Bull kiszáll az F1-ből

2015.09.30. 19:44

Jelentős katasztrófaként értékelnék, ha a Red Bull elhagyná a sportot, mert úgy vélik, rengeteget tesznek az F1-ért a pályán és azon kívül is. A Pirelli a két istálló pótolhatósága miatt is aggódik.

A Pirelli „nagyon erősen elgondolkodna”, hogy maradjon-e a Forma-1-ben, ha a Red Bull a szezon végén kivonná a csapatait az F1-ből, jelentette ki Paul Hembery, a vállalat motorsport menedzsere az Autosportnak. A brit „elképzelhetetlennek” tartja, hogy „azonnal pótolható” lenne a Red Bull és a Toro Rosso, még a Haas beszállása esetén sem. „A Red Bull esetében nagyon komoly befektetésről beszélhetünk hosszú évek óta, és nélkülük szerintünk drámaian meggyengülne a sport” - mondta.

Hembery szerint a két szóban forgó istálló „nagyon fontos.” Tisztelik a Red Bull pilótanevelő programját, valamint a pályákon túli aktivitását ist. „Ez egy olyan csapat, amely kilép a Forma-1-en kívülre, és népszerűsíti a sportot. Óriási összegeket fektetnek be, hogy új helyekre jussanak el, és olyan városok utcáira is elvigyék az F1-et, ahol nem rendeznek versenyt, így felkeltik iránta az érdeklődést.”

A Pirelli is követheti a távozással fenyegető Red BulltForrás: Getty Images/Mark Thompson

A brit menedzser nem titkolta, hogy a vállalat szempontjából „szponzorként már e két csapat elvesztésének kockázata is komoly katasztrófa.” Hembery szerint Bernie Ecclestone is „tudja, mi a véleményem, és biztos vagyok abban, hogy a többi szponzor is ugyanígy gondolkodik. A Red Bullnak és Christian (Hornernek) is elmondtuk, hogy nem akarjuk elveszteni a csapatát és a Toro Rossót.”

A BBC közben névtelen informátorokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Belga Nagydjon történt defektek óta csapatfőnökök és pilóták is próbálnak nyomást gyakorolni Bernie Ecclestone-ra, hogy 2017-től a Michelin láthassa el a mezőnyt gumikkal, de nem hiszik, hogy az üzleti érdekeket felülbírálhatják a mezőny szempontjai. Az FIA a belgiumi problémák után kérdéseket intézett a Pirellihez, holott korábban már elfogadták a 2017-re vonatozó pályázati anyagukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!