Vágólapra másolva!
Az osztrák azt állítja, az istálló a hírekkel ellentétben nem jelentkezett be komolyan az erőforrásaikért, mert Mateschitz „nem szereti a Mercedest.” A Red Bullnak még mindig nincs motorja 2016-ra, Horner szerint már „kritikus” a helyzet.

Továbbra is bizonytalan a Red Bull jövője, hiszen még egyik motorszállítóval sem állapodtak meg a 2016-os idényre. Arról már ők maguk is nyíltan beszélnek, hogy a Renault-val kötött, egyébként jövőre is érvényes megállapodásukat az év végéig felbontják, megfelelő helyettest viszont még nem sikerült találniuk. A hírek szerint a Mercedes motorok megszerzése volt a fő céljuk, de miután a németek elutasították a kérésüket, a Ferrari maradt az egyetlen lehetőségük. Megegyezni még velük sem tudtak, hiszen a Red Bull szeretné elérni, hogy egyenrangúan kezeljék őket a gyári csapattal.

A Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli igazgatója, Niki Lauda azonban azt állítja, a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz nem is kereste fel őket komolyan a motorokkal kapcsolatban. A két fél valóban beszélt a partneri kapcsolat lehetőségéről, de valódi tárgyalásokra már nem került sor.

– jelentette ki Lauda. „A Ferrari pedig közbelépett, és felajánlottak nekik egy motort, erről jelenleg is tárgyalnak."

„Érdekes helyzet, talán már nem érdekli annyira a Forma-1, mint korábban" – mondta Lauda Mateschitzről. „Először sokat beszélgettünk a lehetőségről, de utána nem kerestek fel minket. Nem fogunk könyörögni senkinek, hogy használják a motorjainkat. Nem kerestek meg minket, ezért nem is gondolkoztunk el a lehetőségen."

Horner szerint kritikus helyzetben van a Red Bull Forrás: AFP

Az istálló főnöke, Toto Wolff azonban elismerte, hogy a Mercedes a saját érdekeit figyelembe véve egyébként sem szeretett volna motort szállítani a Red Bullnak. „Alaposan kielemeztük a helyzetet, és úgy döntöttünk, nem szeretnénk ezt az utat választani" – mondta. „A Mercedes beszállása után sokat vártunk arra, hogy sikeresek legyünk a saját gyári csapatunkkal."

Bajban van a Red Bull

Christian Horner közben már „kritikusnak" nevezte a Red Bull és a Toro Rosso helyzetét, hiszen a jövő évi autó tervezését is negatívan befolyásolja, ha nem tudják, milyen motorral számolhatnak. A Ferrari már felajánlott nekik egy erőforrást, de állítólag abba nem egyeztek bele, hogy a Red Bullt teljesen egyenrangúként kezeljék a gyári csapattal.

A Motorsport.com információi szerint a helyzet még rosszabb:

a Ferrari állítólag csak a 2015-ös erőforrása módosított verzióját ajánlotta fel a riválisnak.

A Red Bull két istállója ezért nemcsak a Ferrari gyári csapatánál kapna gyengébb motort, hanem a Sauberrel és a Haasszal szemben is hátrányba kerülnének.

„Olyan szerződést ajánlunk nekik, amilyenre szükségük van" – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke, amikor a Red Bullról kérdezték. „Ennél többet nem mondhatok."

„Kritikussá vált a helyzet, mert jelenleg még nincs motorunk" – mondta Horner, aki továbbra is realis opciónak tartja, hogy a Red Bull kiszáll az F1-ből. „Számunkra fontos, hogy első osztályú erőforrásunk legyen. Először a jelenlegi motorszállítónkkal kell elrendeznünk az ügyet, de szerintem Dietrich álláspontja elég nyilvánvaló."

„Már most nagy késésben vagyunk" – tette hozzá a csapatfőnök. „A Toro Rosso helyzete még nehezebb, mint a Red Bullé. Már két hete is ezt mondtuk, most viszont már tényleg nagyon késő van."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!