Vágólapra másolva!
Napra pontosan tíz évvel ezelőtt lett először világbajnok, mégis úgy érzi, mintha húsz éve lett volna. A McLaren még győzködi Buttont, hogy ne vonuljon vissza.

Jelenleg a McLaren-Honda rendelkezik az egyik legerősebb pilótapárossal a mezőnyben: a Ferrarihoz hasonlóan két világbajnokuk van, de mivel az autójuk, és különösen a hajtásláncuk nem versenyképes, 17 pontjukkal csak a sereghajtó Manort előzik meg a konstruktőri tabellán.

S míg Jenson Button nyíltan a visszavonulást fontolgatja, valószínűleg Fernando Alonso sem fogja sokáig beérni azzal, hogy a mezőny közepén-végén vergődik. A spanyol napra pontosan tíz évvel ezelőtt biztosította be első vb-címét, a másodikat pedig egy évvel később nyerte meg, de nem törődött bele, hogy az marad az utolsó.

Alonso nem éri be két vb-címmel Forrás: McLaren

„Remélem" – felelte a kérdésre, hogy vajon van-e még reális esélye újra vb-t nyerni. „Olyan, mintha az utolsó még régebben lett volna, mint valójában. Mindazok után, amiken keresztülmentem, úgy érzem, húsz éve nem szereztem vb-címet. Azt hiszem, az orosz már a 250. nagydíjam lesz, de az a tíz év semmi. Remélem, hogy lehetek még világbajnok.

A 34 éves Alonso, aki korábban elárulta, hogy Nico Hülkenberghez hasonlóan ő is szeretne versenyezni Le Mans-ban, hozzátette: „És ha itt mégsem, más sorozatokban még nyerhetek vb-t, úgyhogy van pár évem."

Habár Alonsónak jövőre is szerződése van a McLarennel, feltételezések szerint tartalmaz valamilyen záradékot, amelyet kihasználva távozhat tőlük, ha a teljesítményük nem ér el egy meghatározott szintet.

A McLaren Buttont győzködi

A csapat másik versenyzője, Button a múlt hétvégén, Szingapúrban célzott rá, hogy döntött a jövőjéről, és sokan arra számítottak, hogy már Szuzukában bejelenti a visszavonulását. Ám úgy tűnik, erre még várni kell, mert a McLaren szeretné, ha maradna.

„Folyamatosan tárgyalunk Jensonnal" – árulta el Jonathan Neale, az istálló ügyvezető igazgatója. „Fantasztikus srác, világbajnok, és a McLaren-Honda család tagja. Szerződésünk van vele. Nagyon kedveljük, és szeretnénk, ha folytatná."

Neale ugyanakkor hozzátette, hogy a már a 16. szezonját teljesítő Buttonra bízzák a döntést. „Ha egy versenyző nem akar maradni, azt tiszteletben kell tartanunk" – mutatott rá. „Remélem, eleget tettünk ahhoz, hogy tovább beszélgethessünk a folytatásról, és megbízzon bennünk. Mi ezt szeretnénk."

Ha Button mégis úgy döntene, hogy szögre akasztja a sisakját, a McLaren valószínűleg valamelyik fiatal tehetségét, Stoffel Vandoorne-t vagy Kevin Magnussent ültetné a helyére.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!