Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel korábbi főnöke, Christian Horner szerint, ha a Ferrari a hétvégi Japán Nagydíjon is fenn tudja tartani a Szingapúrban látott formáját, a bajnoki cím sem lesz elérhetetlen számukra.

Meglepetésre Sebastian Vettel nyerte a múlt hétvégi futamot Szingapúrban, ráadásul a Mercedesek még a dobogón sem tudtak végezni, sőt Lewis Hamilton fel is adta a versenyt. Vettel így 25 pontot hozott a listavezetőn, de továbbra is tetemes a hátránya. Úgy tűnik, egyelőre senki nem tudja, miért esett vissza az Ezüstnyilak teljesítménye, így Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nem zárta ki azt sem, hogy Vettel a fennmaradó hat futamon még beszállhat a bajnoki címért folyó harcba.

„Szerintem ez eléggé nagy falat, és most nagyon könnyű elbizakodottá válni” – mondta a Ferrari helyzetéről a brit. „Nehéz tényként elfogadni, hogy a Mercedes küszködött a hétvégén. Ha ez a következő alkalommal is így lesz, a Ferrarinak lehet esélye. Amennyiben viszont minden visszaáll a normális kerékvágásba, akkor már nehezen fogják megugrani a szintet” – vélekedett Horner, miután Vettel mögött Daniel Ricciardo a 2. helyen ért célba a szingapúri éjszakában.

Vettel "masszív támadást" próbál indítani a Mercedes ellen, de a hátránya jelentős Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A paddockban általános megdöbbenést okozott, hogy a Mercedesek tempója nem volt elég erős ahhoz, hogy felérjenek a dobogóra, még a tavaly óta szinte mindent megnyerő istálló is tanácstalan a történtek miatt. Azt Horner is elismerte, hogy „fogalma sincs”, mi lehetett Hamilton és Nico Rosberg gondja, majd hozzátette: „Az egész hétvégén nem úgy tűnt, hogy versenyképesek lehetnek, és eléggé szokatlan volt, hogy a Mercedesek önerőből nem jutottak el a dobogóig.”

„Nagyon ingadozott a teljesítményük” – mondta a Mercedesek Szingapúrban látott, olykor csaknem 2 másodperces hátrányáról. „Azt tudjuk, hogy nem a motorjukkal volt gond, ahogy a pilótákkal sem, és az autójuk aerodinamikailag egész évben jó volt. Így elméletileg a mechanikai tapadás és a gumik terén merülhetett fel valami. Most biztosan elég sok okos ember vakarja a fejét, és keresi a megoldást” – vélte Horner.

Szerények, de céltudatosak

A szezon kezdete előtt Maurizio Arrivabene elárulta, hogy az idén két győzelemmel is elégedett lenne, Vettel ehhez képest már háromnál tart. Az olasz akkor azt mondta, ha négyszer is nyernek 2015-ben, mezítláb indul el a maranellói hegyekbe, a szingapúri diadal után azonban kijelentette, hogy továbbra is a Mercedest tartják a favoritnak, és „nagy alázattal és az ellenfelek iránti óriási tisztelettel” készülnek a szezon hátralévő hat futamára.

Ennél kicsivel harciasabb volt Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke, aki már Monzában is nyomatékosította, hogy a Scuderia javuló formája csak a kezdet, Vettel szingapúri győzelme után kiadott közleményében pedig további sikereket helyezett kilátásba. „A Ferrari minden tagja nevében ígérem, hogy ez a verseny nem csak egyszeri kiugrás volt, hanem egy óriási lépés azon az úton, amely visszavezet minket a csúcsra, és lehetővé teszi, hogy sokkal gyakrabban halljuk az olasz nemzeti himnuszt.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!