Vágólapra másolva!
Állítólag ő maga döntött arról, hogy befejezi a Forma-1-es pályafutását, nem akar még egy idényt tölteni a küszködő McLarennél. Hosszú távú versenyeken indulhat, és akár műsorvezetőként is láthatjuk a tévében.

A brit Telegraph úgy tudja, Jenson Button eldöntötte, hogy a 2015-ös idény után befejezi a Forma-1-es pályafutását, és ezt a hétvégi Japán Nagydíj előtt be is jelenti. Button ugyan tárgyalt a McLarennel a folytatásról, de a lap információi szerint nem sok esélyt látott arra, hogy 2016-ra jelentősen javul a csapat formája, és nem szeretett volna még egy idényt a mezőny hátsó felében tölteni.

A 35 éves Button 16 szezon után hagyhatja ott a Forma-1-et, a 2009-es idény világbajnokaként és 15-szörös futamgyőztesként. Pályafutása során eddig 278 versenyen indult, ezzel az örökranglista 3. helyén áll Rubens Barrichello és Michael Schumacher mögött. Már tavaly is sokáig kérdéses volt, hogy a McLaren megtartja-e őt az idei szezonra, de végül decemberben aláírták az újabb egy évre szóló szerződést. A csapatnak a 2016-os idényre opciója volt a britre, de Button a hírek szerint még a McLaren döntése előtt a saját kezébe vette a sorsát.

A brit az idény elején még reménykedett benne, hogy a nehéz kezdés után a McLaren-Honda egyre jobb formába lendül, de az istálló még mindig nagy hátrányban van a legtöbb riválisához képest, és a megbízhatósági problémákat sem sikerült megoldaniuk. Button az eddig gyűjtött 6 pontjával csak a Manor versenyzőit tudja megelőzni a tabellán, Fernando Alonso pedig 11 ponttal a 15. pozíciót foglalja el. Button nemrég elismerte, egyáltalán nem biztos benne, hogy a McLaren a következő években sikeres lehet a Honda motorral.

Button 2012 óta nem nyert futamot Forrás: AFP

Button felesége japán származású, és a pilóta szinte második otthonaként tekint az országra, ezért logikusnak tűnik, hogy a Japán Nagydíj hétvégéjén szeretné hivatalosan bejelenteni a döntését. A McLaren opciója ráadásul a következő, Oroszországban rendezett verseny idejére érvénytelenné válik.

A WEC-ben folytathatja

Már tavaly is felmerült, hogy Button az F1 után a hosszú távú világbajnokságban (WEC) folytathatja a pályafutását. Itt versenyez 2014 óta Mark Webber is, aki állítólag régóta győzködi Buttont a váltásról. A Telegraph is úgy tudja, hogy a brit jövőre hosszú távú futamokon fog indulni, rajthoz állhat a Le Mans-i 24 órás versenyen is. Emellett televíziós szerepléseket vállalhat: már hónapokkal ezelőtt szárnyra kaptak olyan híresztelések, hogy műsorvezetőként fog feltűnni az újrainduló Top Gearben.

Ha Button valóban visszavonul, a helyét minden bizonnyal a McLaren egyik fiatal tesztpilótája, Kevin Magnussen vagy Stoffel Vandoorne foglalhatja el. Magnussen tavaly már lehúzott egy idényt a McLarennél, és jövőre mindenképpen vissza akar térni a mezőnybe. Tárgyalt az új amerikai csapattal, a Haasszal is, de ők a hírek szerint Romain Grosjeant fogják szerződtetni. A 23 éves Vandoorne-t az egyik legígéretesebb fiatal pilótának tartják, az idén nagy előnnyel vezeti a GP2 bajnokságot.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!