Vágólapra másolva!
A paradicsomban érzi magát Sebastian Vettel a Ferrarival aratott harmadik győzelme után. Nem érdekli, hogy mi volt a Mercedes problémája, és „masszív támadást” tervez az Ezüstnyilak ellen.

„Gratulálok Sébastien, már látlak a visszapillantó tükrömben” – írta a Twitteren a korábbi négyszeres világbajnok, és 51-szeres futamgyőztes Alain Prost, miután Sebastian Vettel pályafutása során 42. alkalommal is nyerni tudott a Szingapúri Nagydíjon. Ezzel a 3. helyre jött fel a 91-szeres győztes Michael Schumacher által vezetett örökranglistán, amelyen Ayrton Senna így már csak a 4., Lewis Hamilton pedig az 5. helyet foglalja el.

A német ráadásul már ugyanúgy három győzelemnél tart első idényében a Ferrarival, ahogy az Schumacherről is elmondható volt az 1996-os szezon végén. Vettel a Red Bullnál futott legjobb versenyeire emlékeztető rajt-cél győzelmet aratott Szingapúrban, ami a megterhelő, kétórás éjszakai futamon már a 4. elsősége volt. Ráadásul végig szorosan üldözte tavalyi csapattársa, Daniel Ricciardo, sőt még egy éppen előtte átfutó néző is megnehezítette a dolgát.

Vettel és Räikkönen először állhattak közösen a dobogón a Ferrari színeiben - kattintás után galéria nyílik Forrás: Scuderia Ferrari

„Az elején meglehetősen egyszerű dolgom volt. Az ember ilyenkor az ismeretlenbe autózik, úgyhogy próbáltam megfelelő előnyt kiépíteni. Meglepődtem, hogy már az első körök után 5 másodperccel vezettem, ezért egy kicsit kiengedtem. Az elején talán túlságosan is nyomtam neki, ami lehetővé tette, hogy Daniel 2-3-4 tizeddel gyorsabb legyen az etap végén” – elevenítette fel.

„A második etapban nagyjából a fordítottját csináltam. Tudtam, hogy Daniel és mindenki más számára lehetetlen 40 kört megtenni a lágy gumikon. Úgyhogy 35-36 körrel a vége előtt, amikor közeledett a kiállás ideje – tudva, hogy az egyik Mercedes is a lágyakon ment, ami lehetővé tette, hogy majd a szuperlágyra váltsanak – azt mondtam, ’oké, már csak néhány kör van hátra’. Aztán amikor már elérhetővé vált a cél a lágy gumival, kiépítettem 3-4 másodperc előnyt, hogy ne vághassanak elém. Ez elég jól bevált.”

Vettel a 42. győzelmét aratta - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Vettel a dobogón elmondta, „masszív támadást” tervez a hátralévő futamokon, hiszen maradt matematikai esélye a vb-címre, később azonban elismerte, hogy még mindig az Ezüstnyilak a legerősebbek. „Ma a paradicsomban vagyunk, de tudjuk, hogy még hosszú út áll előttünk. Meglepett minket, hogy a Mercedes az egész hétvégén le volt maradva, nem tudjuk, hogy ennek mi az oka, de igazából nem is érdekes” – mondta.

Maurizio Arrivabenét, a Ferrari csapatfőnökét Vettel szombati időmérő köre „a múlt nagy bajnokaira” emlékeztette. Kijelentette, hogy Kimi Räikkönen 3. helye „megmutatja, milyen fontos és hatékony az elvégzett fejlesztési munkánk.” Az olasz szakember elárulta, egészen a leintésig kételkedett abban, hogy ismét nyerhetnek: „Egy győzelmet mindig lépésről lépésre kell felépíteni, és egy olyan kiszámíthatatlan pályán, mint ez, valós probléma a koncentráció fenntartása.”

Bocsánatkérésre kötelezték a Ferrarit

A szingapúri dobogó alatti ünneplés során a Ferrari tagjai állítólag nem megfelelően viselkedtek, és nem engedelmeskedtek a biztonsági őröknek sem, ezért az FIA sportfelügyelői „feltétel nélküli bocsánatkérő levél" megírására kötelezték a maranellói istállót. Bővebb cikkünk a témában itt olvasható.

Arrivabene tartózkodott a további futamokra vonatkozó jóslásoktól, de megígérte, hogy mindent meg fognak tenni a sikerek érdekében. Nyomatékosította viszont, hogy ezt „nagy alázattal és az ellenfelek iránti óriási tisztelettel” próbálják majd meg. Gratulált a csapat sikeréhez a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne is, aki szurkolóiknak, a tifosinak ajánlotta a győzelmet, és Vettel teljesítménye mellett méltatta a maranellói dolgozókat, valamint Räikkönen 3. helyét is elismeréssel nyugtázta.

„Vegyes érzéseim vannak” – mondta Räikkönen, aki Bahrein óta először állhatott dobogóra. „Örülök a 3. helynek, figyelembe véve, hogy milyen nehéz napunk volt tegnap, küszködtem a tapadás hiányával és a vezethetőséggel, de kissé csalódott vagyok, mert nem küzdhettem jobb pozíciókért. Trükkös verseny volt, új gumikon könnyedén üldöztem Danielt, aztán ugyanolyan gondjaim voltak, mint tegnap” – magyarázta a finn, aki a csapat többi tagjához hasonlóan biztos abban, hogy jó irányba tartanak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!