Vágólapra másolva!
A felújítás során a legendás Peraltadának csak a vége maradt meg, de a brit versenyző 1990-ben ott előzte meg kívülről Gerhard Bergert, és két évvel később ő nyerte meg az ez idáig utolsó Mexikói Nagydíjat is.

A Forma-1 versenynaptárába az idén visszatérő Mexikói Nagydíj otthona, az Autódromo Hermanos Rodriguez utolsó kanyarját Nigel Mansellről nevezték el. Az immár 4580 méteres, vagyis az előző változatához képest 159 méterrel hosszabb pályát jelentősen felújították, de a célegyenesre vezető, legendás Peraltadának közben csak a végét hagyták meg. Mansell 1990-ben a Ferrarival itt előzte meg kívülről Gerhard Berger Williamsét (videón lásd itt), és két évvel később ő nyerte meg az utolsó versenyt is, mielőtt Mexikó kikerült a sport körforgásából.

A 62 éves brit megtisztelőnek nevezte a gesztust. „Nagyon kedves emlékeim vannak a mexikóvárosi futamokról, az emberekről, a pályáról és az ottani pozitív energiáról, amely mind a szezon egyik fénypontjává varázsolta számomra a helyet" – mondta.

Mansell a győzelmét ünnepli a 3. helyezett Michael Schumacherrel az 1992-es Mexikói Nagydíjon Forrás: AFP/Gerardo Magallon

„A hír azonnal eszembe juttatta a Gerhard Berger ellen a régi Peraltadában indított váratlan manőveremet. 1990-ben annak köszönhetően végeztem a 2. helyen ferraris csapattársam, Alain Prost mögött – alig tudom elhinni, hogy ennek már 25 éve, s hogy a pályán aratott utolsó győzelmem óta is 23 év telt el."

Érdekesség, hogy Mansell nevét a Hungaroringen is őrzi egy kanyar, konkrétan a 4-es számú, a domb tetején lévő gyors balos, amely az egyik legnehezebbnek számít – de nem hivatalosan, a magyar pályán ugyanis még mindig csak számok jelölik a fordulókat, noha az évek során több kísérlet is volt az elnevezésükre.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!