Vágólapra másolva!
A sportág legnagyobb alakjai közé léphet , ha megnyeri a Szingapúri Nagydíjat. A rajtok száma és a futamgyőzelmek szempontjából utolérheti gyerekkori példaképét,  de győzelmi rátáját mégsem állíthatja be.

Különleges nagydíjra készül Lewis Hamilton Szingapúrban, hiszen a rajtok számát tekintve utoléri példaképét, Ayrton Sennát, és amennyiben nyerni tud, a futamgyőzelmek terén is éppen egálban lesz vele. Senna összesen 161 F1-es versenyen indult, mielőtt az 1994-es San Marinói Nagydíjon életét vesztette, és összesen 41 futamgyőzelmet aratott.

Hamilton mindkét értéket egyszerre érheti el, vagyis a bűvös 161. futamon arathatja pályafutása 41. győzelmét. Ezzel papíron utolérné Sennát, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ő a 158. futamán állította be ugyanezt az eredményt. A Mercedes versenyzője emellett egy kevésbé lényeges, de mindenképpen figyelemreméltó rekorddal is számolhat, hiszen harmadik elsőségét szerezheti meg a városállam versenyén.

Újabb győzelemre készül Forrás: AFP

„A fellegekben járok mostanában, és a mesterhármasra fogok hajtani” – ígérte a 30 esztendős pilóta. „Már kétszer nyertem itt, mindkét alkalommal a pole-ból, ami megmutatja, hogy milyen fontos az időmérő is. Nem lesz könnyű behúzni a harmadikat, egyáltalán nem” – mondta Hamilton, aki 2009-ben és 2014-ben nyert, 2012-ben pedig az élről esett ki műszaki hiba miatt, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül elfogadja a Mercedes ajánlatát.

A brit ezúttal magabiztos, 53 pontos előnnyel érkezik Szingapúrba, de ettől még nem áll elbizakodottan a helyzethez. „Nyilván kár volt, hogy Nico kiesett” – mondta az Olasz Nagydíj kapcsán. „De tudom, hogy vissza fog vágni, és már alig várom, hogy Szingapúrban is csatázzunk. Ez a verseny mindig a szezon egyik fénypontja, egy nagyszerű város, amely kivilágítva igen látványos. Az utcai pálya pedig trükkös, pont olyan, mint amilyenen vezetni szeretek.”

Világbajnoki számmisztika

Bár Hamilton ténylegesen nem tudja „utolérni” Senna győzelmi rátáját, így is a legnagyobbak közé emelkedhet a futamgyőzelmek terén, ha nyer Szingapúrban. Az örökranglistát vezető Michael Schumachert persze nem veszélyezteti, hiszen a hétszeres világbajnok már a 140. futamán elérte a 41 győzelmet, a régi nagyok, például Juan Manuel Fangio, Jim Clark vagy Jackie Stewart eredményeivel pedig nem lehet összehasonlítani, mert a szezonok rövidsége miatt ők eleve sokkal kevesebb nagydíjon vettek részt.

Kortársai közül Hamilton legnagyobb riválisa a négyszeres bajnok Sebastian Vettel: ő már a Hungaroringen utolérte Senna 41 futamgyőzelmét, holott még mindig csak 151 futamon van túl. Hamilton jelenlegi formáját és az erőviszonyokat ismerve ugyanakkor valószínű, hogy Hamilton az idén megelőzi a Ferrari pilótáját az örökranglistán.

A győzelmek száma 161 nagydíj után
Michael Schumacher54
Alain Prost43
Ayrton Senna41
Fernando Alonso26
Niki Lauda24
Nigel Mansell20
Nelson Piquet20
Mika Häkkinen20
Kimi Räikkönen

18

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!