Vágólapra másolva!
A Ferrari pilótája szerint az F1 többet változott, mint ő maga, mióta először bemutatkozott a mezőnyben, és a ralival összehasonlítva a pályaversenyzésben sokkal kevésbé értékes a tapasztalat, ráadásul a jelentősége is csökken.

Jövő márciusban lesz 15 éve, hogy a jelenleg 35 esztendős Kimi Räikkönen bemutatkozott a Forma-1-ben, a 2001-es Ausztrál Nagydíjon. A finn pilóta 2010-ben és 2011-ben távol maradt az F1-től, de a következő években a Lotus versenyzőjeként ismét győzelmeket tudott aratni. Mióta viszont ismét a Ferrari színeiben próbálkozik, a szerencse nem áll mellé, és mindössze egy második helyet tudott szerezni. Az idősebb korosztályához tartozva lassan kiöregszik a mezőnyből, de úgy véli, ez a teljesítményére nem hat ki.

„Hogy megváltoztatott-e?” – kérdezett vissza az ESPN-nek, amikor az öregedésről kérdezték. „Nem hiszem, hogy ez a vezetésemet bármennyire is befolyásolta volna. A korral az ember tapasztalatot szerez, de mennyit számít ez az F1-ben? Nem tudom. Nem hinném, hogy versenyzőként megváltoztam volna, vagy másként intézném az ügyeimet. Remélhetőleg az élet megy tovább, és minden változik, ahogy eddig is, de én nem érzem, hogy most másként vezetnék, mint öt évvel ezelőtt. A sportban több dolog megváltozott, mint bennem.”

Räikkönen szerint nem lassul le az öregedés miatt Forrás: Scuderia Ferrari

Miután a Ferrari egy további évre meghosszabbította Räikkönen szerződését, a finn jövőre a 14. idényét kezdi majd meg az F1-ben. Bemutatkozásakor körülbelül annyira kritizálták a Saubert, mint a Red Bullt Max Verstappen szerződtetéséért, de már élete első versenyén a 6. helyet szerezte meg, ami az akkori utolsó pontszerző pozíció volt.

„Amikor én megérkeztem az F1-be, talán fontosabb volt, mint manapság” – mondta a tapasztalat szerepéről. „A helyzet sokat változott, mert nincs annyi tesztelési lehetőség, de az ember rengeteg más módszerrel felkészülhet. A legegyszerűbb a ralival összehasonlítani, mert az F1-ben ez nem igazán okoz differenciát, a raliban viszont ennek köszönhetően lehetünk gyorsabbak és fejezhetjük be a versenyt. Ehhez képest az F1-ben a tapasztalat mit sem ér.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!