Vágólapra másolva!
Eric Boullier szerint a McLaren-Honda együttműködés nem jut a szakítás felé tartó Red Bull-Renault szövetség sorsára, és azt próbálta sugallni, hogy minden a legnagyobb rendben japán partnerükkel ápolt munkakapcsolatukban.

Az idő múlása és a folyamatos kudarcok kemény megpróbáltatás elé állítják a McLaren és a Honda vezérkarát, mivel mindkét fél abban reménykedett, hogy már az idén versenyképes lehet a két legendás vállalat újjáélesztett együttműködése. Az MP4-30-ra, és elsősorban a Honda erőforrásra viszont rengeteg műszaki hiba és gyenge teljesítmény a jellemző. A közvélemény olykor már párhuzamot von a hasonló gondokkal küzdő, és felbomlóban lévő Red Bull-Renault kapcsolattal.

„Szerintem nekünk nagyon különbözik az együttműködésünk a másiktól, ami szóba került” – utalt Eric Boullier, a McLaren csapatfőnöke a Red Bull-Renault-ra. „Őket talán kiemelt ügyfélként lehetne jellemezni, de akkor is csak ügyfelek. Mi gyári csapat vagyunk, úgyhogy a kapcsolatunk nagyon más jellegű. Amíg a Honda elfogadja az ajánlásainkat és feltevéseinket, segíthetjük őket. Ha az időterv illeszkedik a stratégiánkhoz, és a pilóták elvárásaihoz, mi nem fogunk ilyen helyzetbe kerülni.”

Vezetők egymás közt: Boullier (balra) és Arai egyelőre megférnek egymás mellett Forrás: McLaren

A nyári szünet után olyan pletykák kezdtek terjedni, hogy a McLaren szeretne megszabadulni a Honda F1-es programját vezető Jaszuhisza Araitól, akinek tört angolsággal megfogalmazott, irreális nyilatkozatait gyakran szemlézi a sajtó. A britek megpróbálták rávenni a japánokat, hogy más gyártóktól igazoljanak mérnököket, de erre a Honda nem volt hajlandó. Boullier áttételesen cáfolta, hogy személycseréket követelnének partnerüknél.

„Az átláthatóság érdekében, szerintem a struktúrájuk egyfajta mátrix, és eddig ez jól működött” – mondta Bouller a Honda felállásáról, amelyben úgy vélte, mindenki a megfelelő pozícióban dolgozik. „Nyerni akarunk, bár van némi problémánk az időbeosztással, mert annyira hátulról kell feljönnünk. Vissza akarunk térni a győzelem útjára, amilyen gyorsan csak lehet. A McLaren erről tárgyal folyamatosan a Honda menedzsmentjével, de eddig elégedettek vagyunk a felállással.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!