Társoldalunk:
Hírlevél

Egy vagyont veszíthet a Red Bull a Renault kirúgásával

2015.09.09. 17:15

Két jelentős szponzor is távozhat a Red Bulltól, ha a szerződés lejárta előtt megszabadulnak a Renault erőforrásoktól, és mivel a Mercedes nem ad nekik motort, újabb partnerek csatlakozásától is eleshetnek. A Renault-hoz köthető Infiniti és Total a gyári istállóhoz pártolhat át.

Egyre biztosabb, hogy a Red Bull és a Renault szakítása a Forma-1-ben egyik fél számára sem lesz áldozatoktól mentes. Az energiaital-birodalom istállója nemrég jelezte a francia autógyárnak, hogy egy évvel a motorszállítói szerződésük lejárta előtt felmondják az együttműködést, amit a Renault a hírek szerint vonakodva elfogadott, miközben keresik a csődközeli helyzetbe került Lotus csapat visszavásárlásának lehetőségét.

A Red Bull menedzsmentje műszaki szempontból megváltást vár a Renault száműzéséből, de motorszállítójuk lecserélését az istálló bankszámlája alaposan megszenvedheti. Az Auto Motor und Sport értesülése szerint két, Renault-hoz köthető szponzor, az Infiniti autógyár és a Total nevű olajcég is távozni fog Milton Keynes-ből, így – valószínűleg túlzó – előrejelzésük szerint akár 88 millió dollár bevételkieséssel is számolhatnak jövőre.

Az Infiniti a Red Bull névadó szponzoraForrás: 2015 Getty Images/Lars Baron

A német szaklap úgy tudja, a Red Bull arra hivatkozva mondja fel az eredetileg 2016 végéig szóló szerződést, hogy a Renault motorjai nem „korszerűek”, ami írásban foglalt elvárás lehet a csapat részéről. Ez láncreakciót indíthat el, hiszen a Renault-Nissan szövetség egyik kisebb márkájaként az Infiniti szinte biztosan lojális marad az anyacéghez, az Elf-Total pedig évtizedek óta a Renault gyári partnere.

A Motorsport.com szerint az Infiniti menedzsmentje korábban azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a márka akkor is a Red Bull szponzora maradjon, ha az piaci versenytársuk, egyben ipari partnerük, a Mercedes erőforrásaira vált, de a jelenleg is élő szerződésük megkötése óta átalakult a japán autógyár vezérkara, és manapság már inkább a Renault-t irányító Carlos Ghosn szavára hallgatnak, aki a várhatóan újjáéledő gyári Renault szponzori körében látná szívesen az Infinitit.

A Red Bull az Aston Martint is elbukja

A Brit Nagydíjon felmerült, hogy az Infiniti korábbi vezetője, Andy Palmer jelenlegi munkáltatóját, az Aston Martint is behozná a Forma-1-be egy Mercedes motort használó csapat szponzoraként. Bár Palmer a Force India vendégeként jelent meg Silverstone-ban, a pletykák rögtön egy esetleges Red Bull-Mercedes házasság támogatójaként emlegették az Aston Martint, különösen annak fényében, hogy Adrian Newey már dolgozik egy sportautó tervein a brit sportautó-gyár számára.

A Mercedes viszont Monzában kikosarazta a Red Bullt, így gyakorlatilag a Ferrari az egyetlen ésszerű választásuk, ha tényleg kiadják a Renault útját, ami kizárja az olaszok közvetlen versenytársaként ismert Aston Martin szerepvállalását. Palmer korábban elismerte, hogy vállalatuk nem elég tőkeerős egy F1-es programhoz, de továbbra is keresik a lehetőséget, hogy az F1-ben is felvehessék a versenyt a Ferrarival. Ehhez a Williams és a Force India autóin való megjelenés nyithat utat.

Andy Palmer az Infinitit már bevezette a Forma-1-be, most ugyanerre készülhet az Aston Martinnal isForrás: Nissan

„Csapatként mindig új lehetőségek után kutatunk, és az Aston Martin nagyszerű márka, egy remek brit márka” – nyilatkozta Claire Williams, aki elárulta, hogy az autógyár elsősorban a Force Indiával egyeztet, és a Williams nem tervezi, hogy visszaszorítsa jelenlegi motorszállítójának megjelenését az Aston Martin előnyére. „Erről egyáltalán nem tárgyalunk. Elégedettek vagyunk a Mercedes márkával kialakított együttműködésünkkel.”

Williams azt viszont nem tagadta, hogy további szponzori forrásokat kíván bevonni a csapat működtetésébe. „Ha valaki azt mondja, hogy szponzorálni szeretné a csapatunkat, és ad 10 millió fontot, két kézzel kapni fogok utána. Nem fogjuk viszont kiárusítani magunkat. Szükségünk van a 10 millióra is attól még, hogy 40-et akarunk, hiszen fenn kell tartanunk a csapatunk működését” – jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!