Vágólapra másolva!
Egykori ellenfelei és csapatai is gyászolják a kedden elhunyt társukat. A Minardi és a Jaguar egykori pilótája 37 esztendős volt, vasárnap szenvedett súlyos fejsérülést a poconói IndyCar futamon.

Egy éven belül a második halálos fejsérüléssel járó baleset történt vasárnap a pennsylvaniai Pocono Racewayen rendezett IndyCar futamon, ahol a korábbi F1-es pilóta, Justin Wilson is rajthoz állt. A brit pilóta sisakját a 200 körös futam 180. körében találta el egy falba csapódó autóról leszakadt orrkúp, s bár helikopterrel azonnal kórházba szállították, ott kómába esett, és hiába küzdöttek érte az orvosok, kedden elhunyt. A 37 esztendős versenyzőt világszerte, így az F1-ben is gyászolják a társai.

„A brit pályákon már a gokartos évei alatt megismertem Justint, és mindig nyilvánvaló volt számomra, hogy nagy sikerekre hivatott a motorsportban” – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, korábbi F3000-es csapattulajdonos. „Meggyőző volt az előmenetele az alacsonyabb kategóriákban, és lenyűgözően ment az F3000-ben. Justin tesztelt az Arden Teamnél is, mielőtt a Nordic Racinghez szerződött, és simán megnyerte a bajnokságot. Nem csak azért fogunk emlékezni rá, mert tehetséges versenyző volt, hanem mert egész egyszerűen az egyik legkedvesebb srác volt ebben a sportban.”

Justin Wilson a Minardi és a Jaguar után az IndyCarban próbált szerencsét Forrás: AFP

Wilson egykori csapatánál, az akkor még Jaguarként versenyző Red Bullnál félárbocra engedték a zászlókat, és az akkor még Minardiként ismert Toro Rosso is tweetben nyilvánította ki az együttérzését a családdal. Korábbi csapattársa, Mark Webber is megemlékezett Wilsonról. „Tegnap éjjel egy nagyon jó ember hagyott el minket. Barátom, nagyon sajnálom. Nyugodj békében, Justin! Sokat gondolok a szeretteidre.” Webber mellett az F1 korábbi és jelenlegi mezőnyének több tagja, valamint a csapatok is részvétüket fejezték ki Wilson feleségének, gyermekeinek és testvérének.

Romain Grosjean a Twitteren azt írta, „nagyon szomorú vagyok Justin Wilson halála miatt. Milyen borzasztó hír, és micsoda drámai év ez a versenyzésben! Túl sok bajnokot vesztünk el” – utalt Jules Bianchi halálos balesetére is. Daniel Ricciardo szerint „ez a sport néha átkozottul könyörtelen. Össze vagyok törve”, a korábbi F1-es bajnok, Mario Andretti pedig hozzátette: „Elkeserítő Justin Wilson halála. Azon töprengek, én hogyan lehettem ennyivel szerencsésebb.” Fernando Alonso számára „nehéz elfogadni” a tényt, hogy Wilson már nincs velünk.

Többen is kiemelték, hogy Wilson igazi úriember volt a pályán és azon kívül egyaránt. Ahogy egykori ellenfele, Narain Karthikeyan fogalmazott, „borzasztó erre a hírre ébredni. Nyugodj békében Justin Wilson, az egyik legkedvesebb versenyző, akit ismertem! Egy igazi gentleman, hihetetlen” – utalt a halálesetre. „Justint a versenyzés kapcsán ismertem meg, még a Formula Vauxhallban, '95-ben. Nagyon gyors volt az autóval, gyengéd azon kívül” – nyilatkozta az indiai.

Lewis Hamilton az Instagramon búcsúztatta honfitársát: „Jókedvűen keltem a reggel, amíg el nem olvastam a hírt. Nagyon letörten hallom, hogy egy újabb remek ember és versenyző hunyt el. Néhány alkalommal találkoztam Justin Wilsonnal, mialatt felnőttem, és mondhatom, hogy igazi úriember volt. Ugyan csak kicsit ismertem, de így is hiányozni fog nekem, ahogy mindannyiunknak. Isten nyugosztalja, és tartsa a kezét a családján! Részvétem nekik” – írta a kétszeres világbajnok.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!