Vágólapra másolva!
A McLaren versenyzője szerint a közönség lelkesebb lenne a sportág iránt, ha a résztvevőkön látszana a vezetés és a versengés iránti rajongás, ehhez viszont a 2017-re tervezett új autókra lenne szükség. A Lotus csapatfőnök-helyettese úgy véli, manapság a pilóták helyett a menedzserek az F1 primadonnái.

Egyszerű képletet vázolt fel az F1 népszerűsítésével kapcsolatban Jenson Button: A McLaren pilótája kijelentette, szerinte a vezetés élménye hiányzik jelenleg a sportból, ami „jelentős részt” képez. „Amikor azt látják rajtunk, hogy jobban élvezzük, szerintem a rajongók is jobban fogják majd szeretni” – nyilatkozta a brit pilóta, aki szerint „több mechanikai tapadás, több leszorítóerő a padlólemez által, és kevesebb hangsúly a szárnyakon jó kiindulási alap” lenne ehhez.

A 2014-es szezon kezdete óta egymást érik a kritikák a jelenlegi autókkal kapcsolatban. Elsősorban – Bernie Ecclestone-nal az élen – a halk motorokat bírálják, de a versenyzők gyakran panaszkodnak, hogy az autók nem elég gyorsak, nem elég nehéz vezetni őket, a mérnökök túl nagy befolyással bírnak a versenyzők ellenében, és egyébként is túl sok korlátozással kell együtt élniük. Button viszont úgy véli, a 2017-re tervezett változásokkal a Forma-1 jó irányba indul majd el.

Button szerint fontos, hogy a versenyzők élvezzék a vezetést Forrás: McLaren

„A pozitív változások lesznek. Az autók jobban fognak mutatni a pályán” – jelentette ki. „Nem hiszem, hogy a versenyzéssel most nagy gond lenne, de az jó lesz, ha az autók gyorsulnak majd a kanyarokban egészen addig, amíg ez nem megy a versenyzés rovására. A mechanikai tapadás iszonyúan fontos, és a leszorítóerő miatt megoldást kell találnunk arra, hogy az autók turbulenciája ne nehezítse meg az előzést” – magyarázta a 2009-es világbajnok.

Ez viszont nem mindenki szerint elég: Frederico Gastaldi, a Lotus csapatfőnök-helyettese a kritikával illette az F1-es istállók menedzsereit, mert Bernie Ecclestone nyomása ellenére sem érnek el előrelépéseket a közönség színvonalasabb kiszolgálása, és az F1 által előállított show fejlesztése terén. Az egykori Argentin Nagydíj rendezésében korábban résztvevő Gastaldi ismét kijelentette, hogy a csapatoknak segíteni kell a futamok promótereit, és jobban együtt kell működniük Ecclestone-nal is.

Szavazzon!

Ön jobban élvezné az F1-et, ha a versenyzők jobban lelkesednének?

„A tavalyi év eleje óta tárgyalunk arról, hogyan javítsunk a show-n, úgyhogy mi (a csapatok) minden vádpontban bűnösök vagyunk” – mondta a Motorsport.com-nak. „Rengeteg lehetőségünk van, de ilyen vagy olyan okokból nem voltunk elég segítőkészek, hogy ezeket meg is valósítsuk. Bernie folyamatosan nyomás alatt tart minket, hogy legyünk nyitottabbak. Rengeteg dolog van napirenden, olyan pontok is akadnak, amelyekhez még pénzre sincs szükség” – árulta el.

„Például, lehetnénk megközelíthetőbbek. A versenyzők és a menedzsmentek is nyitottabbá válhatnának az újságírók, valamint a TV stábok számára, és a pilótáknak a közönség számára is elérhetőbbnek kellene lenniük. Több rendezvényen is részt vehetnénk” – javasolta. „Nyilvánvalóan senkit sem tudok kifejezetten hibáztatni, de primadonnákká váltunk a paddockban. Szerintem segítenünk kellene Ecclestone urat, hogy a show-t elérhetőbbé tegyük a rajongóknak.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!