Verstappenhez hasonló pilótákra van szükség az F1-ben

Forma-1, Max Verstappen, Toro Rosso, Brit Nagydíj
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 03: Max Verstappen of Scuderia Toro Rosso and The Netherlands during practice for the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone Circuit on July 3, 2015 in Northampton, England. (Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images/Red Bull Content Pool // P-20150703-00403 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Az F1-be bombaként berobbant Max Verstappen édesapja, Jos úgy véli, fia feltűnése jót tett a sportnak, mert izgalmakat hoz a versenyekbe. A korábbi F1-es pilóta szerint Max felkészültsége bizonyítást nyert, és nem foglalkoznak a kritikákkal, sem azzal, hogy mások beismerik tévedésüket.

Az idei év egyik szenzációját jelenti a Forma-1-ben minden idők legfiatalabb pilótájának – és egyben pontszerzőjének – teljesítménye. Max Verstappent sokan túl fiatalnak és felkészületlennek tartották, sőt az FIA szabályt is módosított miatta, de édesapja, a korábbi F1-es versenyző Jos szerint az eredmények és a pályán mutatott teljesítmény megmutatja, a sportág profitál a legtöbbet az ifjú holland belépéséből.

„Felkészült volt, de nem minden 17 éves áll készen erre” – mondta idősebb Verstappen a Motorsport.com-nak. „Megértem, hogy szabályt módosítottak miatta, de ez ügyben én semmit sem tehetek. Örülök, hogy (a fiam) az F1-ben van, és jól szerepel. A Red Bull elégedett vele, és szerintem az F1-nek is üdvözölnie kell egy olyan versenyzőt, mint Max. Gyors, agresszív, és egy olyan srác, aki képes előzni. Az ilyen pilóták mindig jót tesznek a sportnak.”

Az ifjabb Verstappen megállja a helyét az F1-ben Forrás: Getty Images/Red Bull Content Pool/Peter Fox

Verstappen néhány kisebb baki mellett egy komolyabb balesetet okozott pályafutása első tíz futama során, de ezektől eltekintve meglepően érett versenyzést mutatott be. A monacói ütközés miatt viszont rengetegen kritizálták, élükön Felipe Massával, de a holland tinédzser már akkor is közölte, hogy hidegen hagyják a bírálatok, és ezt most mentora, Jos is nyomatékosította.

„Mindenhez kommentárt fűz, nem kell foglalkozni vele” – mondta Massával kapcsolatban Jos Verstappen. „Csak még érdekesebbé teszi Maxot, ha az emberek ilyen dolgokat kezdenek mondogatni róla. Ez sokat elmond arról, amit Max elért. Jót tesz. Nagyon okos srác, és jól beszéli a nyelvet is, tudja, mit mondhat, és mit nem. A csapat pedig látja, hogy remek munkát végez” – mondta fiáról, aki a Hungaroringen a 4. helyen ért célba.

Az ifjú holland a 4. helyen ért célba a Hungaroringen Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A szezonkezdet előtt állandó téma volt, hogy Max Verstappen készen áll-e az F1 kihívásaira, és bár az első futamok után többen elismerték, hogy alábecsülték a pilóta képességeit, Jos azt mondja, ezt neki senki sem ismerte el személyesen. „Nem érdekel, ha ezt vagy azt mondják, és az sem, ha elismerik, hogy tévedtek. Én tudtam, hogy meg tudja csinálni, a Red Bull is nagyon bízott benne. Ha valaki azt mondja, hogy nem hitt ebben, a helyzet nagyon egyszerű. Nyilvánvalóan tévedtek.”

A kezdeti sikerek után az is felmerült, hogy Verstappenre már a Red Bull prominens ellenfelei is szemet vetettek, de Jos szerint még korai lenne az átigazoláson gondolkodni. Mindazonáltal a nyári szünetben ismét felmerült, hogy 2017-ben a Ferrari is várná a hollandot az addig még maradó Kimi Räikkönen helyére, de Helmut Marko hallani sem akar erről. „Ezt nagyon érdekesnek tartom” – mondta. „Maxnak hosszú távú szerződése van a Red Bull-lal, ami 2017-re is kiterjed” – jelentette ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!