Vágólapra másolva!
Az F1 történetének legrutinosabb versenyzője szerint nem az alapján kell dönteni a zárt pilótafülkék esetleges megvalósításáról, hogy mit diktál a sportág történelme, hanem tudományos alapokra támaszkodva kell határozni. A korábban fejsérülést szenvedett Luciano Burti nem ért egyet vele.

A nemrég örök nyugovóra helyezett Jules Bianchi tragikus balesete után ismét beszédtéma lett az F1-ben a zárt pilótafülkék esetleges bevezetése. A technológia egyelőre nem áll készen, és a versenyzők egy része is irtózik az ötlettől, de ígéretes látványtervek már készültek, és azt sem sokan vitatják, hogy az F1-es pilóták sisakjai túlságosan védtelenek az ütésekkel szemben. Az F1 történetének legrutinosabb versenyzője, Rubens Barrichello a progresszív gondolkodók táborát erősíti.

„Csak a tudomány mutathatja meg nekünk, hogy mi a helyes, és mi nem” – jelentette ki a Motorsport.com-nak. „A Forma-1-ben mindig is nyitott pilótafülkék voltak, és lesznek károgók, akik szerint ezt így is kell hagyni. A motorsport egyébként soha sem lesz biztonságos. Ha pedig egy munkagép is a pályán van, készülhet a fülke bármiből, az ember mindenképpen megsérül” – utalt Bianchi balesetére.

Barrichello a Williamstől vonult vissza, de 2014-ben megpróbált visszatérni a Caterham színeiben Forrás: Williams

Barrichello hozzátette: „Amennyiben olyan helyen ütközünk, ahol erre számítani lehet, az új pályák már elég biztonságosak. Ugyanakkor csak a töréstesztek, és a tudomány bizonyíthat bármit is” – jelentette ki a brazil, akinek autójáról levált egy körülbelül egykilós rugó a 2009-es Magyar Nagydíj időmérőjén, és Felipe Massa sisakját eltalálva életveszélyes sérülést okozott honfitársának, függetlenül a pálya adottságaitól.

Ahogy erre Barrichello is rámutatott, még azok sem feltétlenül értenek egyet a pilótafülkék lezárásával, akik korábban fejsérüléssel járó balesetet szenvedtek az F1-ben. A korábban a Jaguarnál és a Prostnál is versenyző Luciano Burti kijelentette: „Nem támogatom ezt a változást. Mondom ezt úgy, hogy nekem is volt ilyen jellegű balesetem az F1-ben. Nehéz erről a témáról véleményt alkotni. Vajon a zárt pilótafülke megóvta volna Bianchi életét?” – tette fel a már megcáfolt kérdést.

Szavazzon!

Ön támogatná a zárt pilótafülkéket az F1-ben?

„Nos, ha így gondolkodunk, nem lehetünk az ellenzők között. A sport érdekeit szem előtt tartva viszont nem akarom, hogy ez a változás bekövetkezzen. A kerekek sincsenek lefedve, ennek így kellene maradnia. Soha nem fogok ellenezni semmit, ami növeli a biztonságot a bajnokságban, de közben az F1-nek van egy DNS-e. A formulaautó koncepciójának része, hogy a versenyző feje (sisakja) látható, ellentétben a túraautókkal. Ha ezt megváltoztatjuk, ártunk az F1-nek” – vélekedett.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!