A Toro Rosso nem engedi a Red Bullhoz a szakembereit

Forma-1, James Key, Carlos Sainz, Scuderia Toro Rosso, Osztrák Nagydíj 2015
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 19: James Key of Great Britain and Carlos Sainz of Spain both of Scuderia Toro Rosso during practice for the Formula One Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 19, 2015 in Spielberg, Austria. (Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images/Red Bull Content Pool // P-20150619-00317 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A korábbi világbajnok istálló teljesítményének visszaesése miatt felmerült, hogy a Red Bull elviszi az idei, meglepően jó Toro Rosso tervezőit, Franz Tost viszont nyomatékosan kijelentette, hogy erről szó sem lehet.

Az idén fennállásuk 10. szezonját ünneplő Toro Rosso a rutintalan pilótapárosuk ellenére is gyakran meglepően jól teljesít a 2015-ös idény során, sőt a kezdeti futamokon gyakran még a nagy testvér, a Red Bull orra alá is borsot tudtak törni. Mivel a korábbi világbajnok csapatnál Adrian Newey már csak tanácsadóként dolgozik, felmerült a gondolat, hogy a Red Bull elcsábítsa az idén remeklő Toro Rosso technikai igazgatóját, James Key-t, és közvetlen kollégáit. Franz Tost csapatfőnök viszont hallani sem akar erről.

„Nem engedem el őket! Nem, egy csapat értékét mindig is a dolgozók minősége adja” – közölte. „Emellett az elmúlt három-öt év során nagyon igyekeztünk, hogy tehetséges embereket igazoljunk le, és James Key, a technikai igazgatónk kulcsszerepet játszott ebben. Nagyon jó, magasan képzett, kompetens emberekkel vette körül magát, és természetesen ezeknek a mérnököknek hosszú távú, határozott idejű szerződésük van. Ráadásul, a Toro Rossónál az infrastruktúra is egyre jobb.”

James Key és Carlos Sainz az Osztrák Nagydíjon Forrás: Getty Images/Red Bull Content Pool/Peter Fox

Tost elmondta, hogy a hónap végén elkészülnek a Minardiból lett istálló új főhadiszállásával, ahol immáron egy fedél alatt dolgozhat majd a teljes csapat, így a belső kommunikáció és a csapatmunka javulásával az eredmények is egyre erősebbek lehetnek. Korábban szó volt róla, hogy a Renault akár gyári támogatást is adhat a faenzai csapatnak, és bár ez úgy tűnik, lekerült a napirendről, Tost további sikerekre számít.

„Meggyőződésem, hogy a Toro Rosso szép jövő előtt áll. Pénzügyi szempontból is igen egészséges a működésünk, és sikerekre számítok a jövőben, úgyhogy nem látom az okot, amiért a legjobb embereink elhagynának minket. Különösen a nehéz építkezés után, amikor az emberek természetesen látni akarják az eredményeket, és részesei maradnának a remélhetőleg érkező sikereknek” – vélte Tost.

Van azért hova fejlődni

A Toro Rosso az eidén nem fiókcsapat benyomását kelti, és Carlos Sainz, a csapat rutinosabb, de Max Verstappenhez hasonlóan újonc pilótája elismerte, kissé jobb teljesítményt nyújt, mint amire előzetesen számított, de hozzátette, szerinte több pontot kellett volna szerezniük az eddigi futamok során. Tost ezúttal is a Renault motort jelölte meg a problémák forrásaként, de Sainz szerint az autón is lehet még javítani.

„Aerodinamikai szempontból úgy gondolom, elég jó formában vagyunk” – idézte az Autosport. „Ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik fokozatban tudjuk venni a kanyarokat, és a leszorítóerő tekintetében a legjobbak között vagyunk. A mechanikai tapadás terén viszont szerintem nem állunk túl jól, és itt lenne tér a javulásra. A Williams és a Ferrari például nagyon jó a gyors kanyarokban, de mi náluk is jobbak tudunk lenni. Alacsony tempónál viszont nem, sőt kissé le is maradunk” – magyarázta a spanyol.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!