Vágólapra másolva!
A franciák F1-es programjának főnöke elárulta, a fejlesztési zsetonjaik többségét egyetlen fejlesztési csomagra tartogatják, ettől viszont komoly előrelépést várnak. Egyelőre nem a Mercedes legyőzése a céljuk.

Noha a Renault egy rendkívül megbízhatatlan és a vártnál gyengébb motorral kezdte a 2015-ös idényt, a franciák még egyet sem használtak el a szezon közben rendelkezésükre álló 12 fejlesztési zsetonból. Az idény első felében a műszaki hibák kiküszöbölésére koncentráltak, most pedig futamról futamra próbálnak javítani az erőforrásuk teljesítményén, de a nagy dobást a Red Bull folyamatos kritikái ellenére csak az év végére tartogatják.

„Megpróbáljuk a lehető legtöbb fejlesztésünket egy lépésben bevetni, és hirtelen nagyot ugrani előre" – nyilatkozta a Renault F1-es programjának vezetője, Rémi Taffin a Motorsport.com-nak. „Ez Spában még nem fog megtörténni, és Monzában sem – talán Szingapúrban, Oroszországban vagy az utána következő versenyen. Akárhol vetjük be, most tényleg jelentős javulásra van szükségünk, és ennek már a köridőkön is meg kell látszania."

Taffin szerint a Renault számára hosszú távon lehet kifizetődő, hogy hónapok óta egy nagyobb fejlesztési csomagra koncentrálnak. „A szezon során vagy kicsi, vagy nagy előrelépéseket kell beterveznünk. Néha kiderül, hogy a kis lépések költségesebbek lennének, mint a nagyok, hiszen egy komolyabb fejlesztés esetén jobban tudunk arra az egy csomagra koncentrálni. Most mi is ezt tettük" – magyarázta, majd hozzátette, azért nem tudják előbb bevetni az újításaikat, mert eleve csúszásban voltak a projekttel.

A Red Bullnak még várnia kell a nagyobb teljesítményre Forrás: AFP

Még nem a Mercedesre figyelnek

Taffin bízik benne, hogy a várhatóan októberben bevetésre kerülő csomaggal tényleg látványos javulást érnek el, de igyekszik reális célokat kitűzni a gyártó elé. „Azt már most kijelenthetem, hogy nem leszünk olyan erősek, mint a Mercedes – az idény végéig biztosan nem építünk jobb motort náluk, de nem is ez a célunk" – mondta.

„Tudjuk, hol tartunk most, és azt is tudjuk, hová akarunk eljutni a következő szezonban. A mostani csomagunk is csak egy lépés lesz a felzárkózás felé vezető úton" – tette hozzá. „Az év végi fejlesztéseinkből jövőre is profitálhatunk. Van egy fő programunk, de emellett párhuzamosan másféle fejlesztéseket is végzünk, és ha valami beválik, azt megpróbáljuk integrálni."

Noha a Renault a zsetonjait csak később szeretné felhasználni, addig is minden versenyen megpróbálnak nagyobb teljesítményt kihozni a motorjukból. „Szerintem Spában vagy Monzában már maximálisan ki tudjuk használni a jelenlegi erőforrásunkban rejlő lehetőségeket" – vélekedett. „Közben például új üzemanyagot is bevethetünk, és az ilyen módosításokhoz zsetonokra sincs szükségünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!