Vágólapra másolva!
A csapat tartozásai miatt elképzelhető, hogy új istállóként neveznének, de a Lotus létesítményeit használnák. Ecclestone szerint a Renault a bevételekből is nagyobb arányban részesülhet, ha gyári csapatot indít.

Bernie Ecclestone szerint már ezen a héten eldőlhet, hogy a Renault visszavásárolja-e a korábban is tulajdonában lévő Lotust, hogy újra gyári csapatként indulhassanak az F1-ben. A két fél már egy ideje tárgyal a pénzügyi gondokkal küzdő istálló felvásárlásáról, és a végső döntést állítólag a francia vállalat elnöke, Carlos Ghosn fogja meghozni.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Lotusnak közel 1 millió fontos tartozása van, és a csapat többségi tulajdonosa, a Genii Capital több kölcsönt is felvett. Emiatt a Renault állítólag azt a lehetőséget is megfontolja, hogy új istállóként nevez a 2016-os idényre, viszont a Lotus enstone-i létesítményeit használná, és az alkalmazottak nagy részét is megtartaná. Erre utalhat az is, hogy az FIA a hét végéig meghosszabbította az új csapatokra érvényes nevezési határidőt.

A Lotus hamarosan visszakerülhet a Renault kezébe Forrás: AFP

„Fokozatosan megoldódik a helyzet" – nyilatkozta a Motorsport.com-nak Bernie Ecclestone, aki aktívan részt vesz a tárgyalásokban. „Már ezen a héten tudni fogjuk, melyik irányba haladunk. Remélhetőleg a hét végéig kiderül, hogy a Renault felvásárolja-e őket."

Ecclestone szerint a Renault-nak „félig-meddig" van egy B-terve is, amennyiben a Lotus felvásárlása ellen döntenek. „Többé-kevésbé az irányításunk alatt tartjuk a helyzetet" – mondta.

Az F1 nagyura hozzátette, ha a Renault újra gyári csapatként versenyezne az F1-ben, a sikerekben gazdag múltjuk sem garantálná automatikusan, hogy nagyobb arányban részesüljenek a kereskedelmi bevételekből, de mindenképpen jobban járnának, mint privát istállóként. „Mivel gyári csapatról lenne szó, kicsit másképp tekintenénk rájuk. A Renault jobban járna gyári csapatként, mint ha egy magánszemély kezében lenne az istálló" – magyarázta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!