Vágólapra másolva!
A német Auto Motor und Sport konkrét információkhoz jutott a 2017-es idényre tervezett szabálymódosításokkal kapcsolatban. Két méter széles autókkal, alacsonyabb hátsó szárnyakkal és nagyobb tervezői szabadsággal tennék érdekesebbé az F1-et.

A Forma-1 komoly szabályváltozásokkal készül a 2017-es idényre, amivel megpróbálják újra érdekesebbé tenni a sportágat a nézők számára. A Stratégiai Munkacsoport szerint az autók tempóján és megjelenésén is változtatni kell: gyorsabb, agresszívabb kinézetű autókat szeretnének, amelyeket vezetni is nehezebb.

A konkrét tervekről egyelőre nem sokat lehetett hallani, a német Auto Motor und Sport azonban hozzájutott egy előzetes tervezethez, amely alapján grafikát is készítettek a 2017-es koncepcióról. A Forma-1-es csapatok állítólag már 2014 decemberében eldöntötték, hogy változtatnak az autókra vonatkozó szabályokon, és három istálló - a Ferrari, a Red Bull és a McLaren - is benyújtotta a saját tervezetét. Ezek közül a Red Bullét találták a legmegfelelőbbnek, az ő terveik alapján dolgozzák ki a pontos szabályokat.

Az autók szélesebbek, a hátsó szárnyak alacsonyabbak lesznek Forrás: Auto Motor und Sport

A tervek alapján a 2017-es autók 2 méter szélesek lesznek, a hátsó gumik pedig 32,5 cm-ről 45 cm-re nőnek. Az abroncsok átmérője is növekedni fog, 66-ról 70 cm-re. Változik majd az első szárny mérete is, ezzel kapcsolatban azonban még nincsenek konkrét adatok, csak annyit lehet tudni, hogy egyszerűbb kialakítású lesz. A cél az, hogy a riválisukat közelről követő autók kevésbé legyenek érzékenyek a turbulens áramlásokra.

Az új szabályokhoz a Red Bull tervei adták az alapot Forrás: Auto Motor und Sport

Változnak a hátsó szárnyak is, ezek szélesebbek és alacsonyabbak lesznek. Az eddig 75 cm széles szárnyak egy méteresre nőnek, és a legfelső elemeket 60-80 cm magasan kell majd elhelyezni. Az oldaldobozokra vonatkozó előírások is megváltoznak, egyelőre azonban csak annyi biztos, hogy a mérnökök nagyobb szabadságot kapnak ezek kialakításánál.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!