Vágólapra másolva!
A Mercedes versenyzői egyetértenek abban, hogy valamit tenni kell a fejsérülések kockázatának csökkentéséért. A német szerint közel lehet a megoldás.

Azután, hogy a tavalyi Japán Nagydíjon Jules Bianchi halálos kimenetelű balesetet szenvedett, ismét központi téma lett a Forma-1-es versenyzők fejének védelme. A formaautós szériákban a pilóták sisakja szabadon van, ezért a fejet ért ütések jelentik a legnagyobb veszélyforrást. Bianchi balesete előtt öt évvel például Felipe Massa is súlyos fejsérüléseket szenvedett a Hungaroringen, amikor egy rugó eltalálta a sisakját.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) évek óta próbál megoldást találni a problémára, és már több elképzelést is fontolóra vettek. Teszteltek például egy sisak köré épített bukókeretet, egyesek szerint pedig a zárt pilótafülke jelentene megoldást. A versenyzők vegyes érzésekkel fogadják a hasonló ötleteket, hiszen a nyitott pilótafülke sokak szerint hozzátartozik a Forma-1-hez, az említett megoldások ráadásul egyéb veszélyeket is rejthetnek.

Egy ilyen bukókeret ötlete is felmerült korábban Forrás: Auto Motor und Sport

A Mercedes versenyzői azonban a Hungaroringen elárulták, örülnének neki, ha a közeljövőben döntés születne az ügyben, hiszen a Szuzukában történtek után valamit mindenképpen tenni kell. „Folyamatosan dolgozunk kell rajta, hogy biztonságosabbá tegyük a Forma-1-et, és tudjuk, hogy a fejünk környéke van leginkább kitéve a sérülésnek" - nyilatkozta az Origo GPhírek kérdésére Nico Rosberg, aki szerint elképzelhető, hogy hamarosan találnak egy kivitelezhető ötletet.

- mondta. "Talán nemsokára mások is láthatják, miről van szó. Már sokféle lehetőség felmerült, például a zárt pilótafülke, de ez az első, amelyről azt gondoltam, hogy tényleg működhet. Persze még nem lehetünk benne biztosak, hogy valóban hatékony lenne, de én reménykedem benne, mert tényleg muszáj tovább javítanunk a biztonságon."

Lewis Hamilton is egyetért azzal, hogy változásokra van szükség, de reméli, hogy a versenyzés ettől még ugyanolyan szórakoztató lesz a pilóták és a néző számára is. "Soha nem ellenzem azokat a változásokat, amelyek a biztonságot vagy a küzdelmet javítják, ezért remélem, hogy sikerül megoldást találni" - jelentette ki. "Arra viszont figyelnünk kell, hogy a változások ne vegyék el a versenyzés élvezeti értékét. Amíg ez teljesül, nyitott vagyok minden módosításra."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!