Társoldalunk:

A Hungaroringen is elbúcsúztatja Bianchit a Forma-1

2015.07.22. 15:19

Nem kellett noszogatni az F1-es pilótákat, hogy részt vegyenek a francia versenyző temetésén.  Hamilton szerint a Hungaroringen keményen nyomják majd a gázt, mert úgy vélik, így tiszteleghetnek leginkább Bianchi előtt.

Kedden helyezték örök nyugalomra Jules Bianchit, a tavaly októberi súlyos balesetének következtében elhunyt fiatal francia pilótát. A szertartáson több F1-es pilóta, köztük Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Romain Grosjean, Jean-Eric Vergne is részt vett. Alex Wurz, a GPDA elnöke kijelentette, „szívből jött” a versenyzőtársak tiszteletadása, „senkit sem kellett meggyőzni”, hogy Nizzába utazzon. A Hungaroringen a mezőny tagjai gyászszünettel és a #CiaoJules hashtag viselésével emlékeznek majd egykori versenyzőtársukra.

„Mindenki számára hihetetlenül nehéz volt búcsút venni Julestől” – nyilatkozta Hamilton. „A magam részéről azt kívántam, bárcsak jobban ismertem volna. Azt viszont tudtam róla, hogy barátságos és jólelkű volt, nagy jövő állt előtte” – jelentette ki. Hamilton szerint ismét nyilvánvalóvá váltak az F1 veszélyei, amit a pilótáknak tiszteletben kell tartaniuk. A brit elmondta, bízik abban, hogy az FIA az elmúlt évtizedek hagyományát folytatva tovább javítja a sport biztonságát.

Nico Rosberg Jules Bianchi temetési szertartásánForrás: AFP/Valery Hache

„Magyarország gyönyörű hely, az egyik kedvencem. Julest magammal viszem az imáimban és a gondolataimban, nem csak erre a versenyre, hanem az összes napra, amikor autóba ülök. Tudom, hogy azt várná tőlünk, hogy olyan keményen versenyezzünk, ahogy ő is, ezért így teszek majd” – ígérte, és ezzel Nico Rosberg is egyetértett: „Mindenki ugyanúgy fog érezni a hétvégén a paddockban, de versenyeznünk kell, és mindent beleadunk majd Julesért, ahogy ezt ő is tenné.”

Rosberg honfitársa, Nico Hülkenberg elmondta, „ez volt az első temetés, amin valaha részt vettem. Hihetetlenül megrázó és békés volt.” Roberto Merhi, a Marussia-utód Manor jelenlegi pilótája pedig kijelentette, az istálló „nem érdemelte meg”, hogy Maria de Villota után újabb versenyzőjük veszítse életét egy baleset miatt. „Ez egy remek csapat, amit balsors sújt” – nyilatkozta a Marcának. „Sajnálom a főnököt, John Boothot is, aki kiváló menedzser, az F1 egyik legjobbja.”

„Bianchi számomra a generációm leginkább felkészült pilótája volt” – mondta a 24 esztendős spanyol. „Emlékszem, amikor 2002-ben eljött egy gokartversenyre Vendrellbe, Spanyolországba. Abban az életkorban kulcsfontosságú a pályaismeret, de ő e nélkül is rögtön olyan volt, mintha puskából lőtték volna ki. 2009-ben megnyerte az F3 Euro Seriest, egy nagyon jó autóval lenyomott mindenkit, beleértve (Valtteri) Bottast és (Daniel) Ricciardót.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!