Vágólapra másolva!
A korábbi elnök, Luca di Montezemolo elmondta, a Ferrari már korábban eldöntötte, hogy a pénteken elhunyt Jules Bianchi lesz a csapat következő versenyzője. Szerinte a Ferrari és a Forma-1 egy kivételes tehetséget veszített el.

A tavalyi Japán Nagydíjon történt balesete után kilenc hónappal, péntek este elhunyt Jules Bianchi a Marussia versenyzője volt, de sokak szerint a Ferrarinál várt volna rá fényes jövő. A 25 éves pilóta ugyanis az olaszok versenyzőakadémiájának tagja volt, és a teszteken is rendszeresen bizonyíthatta a tehetségét egy Ferrari volánja mögött.

A Ferrari korábbi elnöke, a tavaly szeptemberben elküldött Luca di Montezemolo a Gazzetta dello Sportnak megerősítette, Bianchinak valóban garantált helye lett volna a csapatnál, hiszen már a baleset előtt döntöttek a jövőbeni szerződtetéséről.

„Jules Bianchi egy volt közülünk, hiszen a Ferrari-családhoz tartozott, és ő volt az a versenyző, akit kiválasztottunk magunknak arra az esetre, ha Kimi Räikkönen elhagyja az istállót" – nyilatkozta. „A szuzukai baleset egy remek srácot vett el tőlünk. Visszahúzódó volt, de gyors, és nagyon udvarias, ráadásul rendkívüli módon kötődött a Ferrarihoz. Nagyszerűen dolgozott együtt a mérnökeinkkel is, ezért egy olyan pilótát veszítettünk el, akinek biztos jövője lett volna nálunk."

Bianchi a Ferrarinál folytathatta volna a pályafutását Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Ő lett volna a logikus választás

Montezemolo elmondta, Bianchi már akkor jó benyomást tett a Ferrari vezetőségére, amikor szinte tinédzserként először járt Maranellóban, ezért a további karrierjét is támogatták. „Velünk együtt tette meg a pályafutása különböző lépcsőfokait, egészen az F1-es debütálásáig, amire a Ferrari motorjával hajtott Marussiánál került sor" – mondta. „Azt akartuk, hogy a mi csapatunkban nőjön fel, ezért vettük fel a versenyzőakadémiánkba 2009-ben. A jövőben ő versenyzett volna a Ferrarinál, hiszen a GP2-ben nyújtott tapasztalata után az F1-ben is remek teljesítményt nyújtott, és a mérnökeinket is meggyőzte."

Montezemolo szerint Bianchi „kitörölhetetlen nyomot hagyott" a Ferrari csapatában, és az egész istálló mély fájdalommal fogadta a halálhírét. „Nagyon sajnálom a családját, akik bátorsággal és méltósággal viselték az elmúlt hónapok nehézségeit" – mondta. „A Ferrarinál is rengeteg barátja volt, velük is együtt érzek. Egy kivételes srácot vesztettünk el, és mindig nagy szeretettel fogunk rá emlékezni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!