Már Newey szerint sincs a Mercedes szintjén a Red Bull

Forma-1, Adrian Newey, Red Bull Racing, Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - APRIL 17: Adrian Newey, the Chief Technical Officer of Infiniti Red Bull Racing looks on in the garage during practice for the Bahrain Formula One Grand Prix at Bahrain International Circuit on April 17, 2015 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Dan Istitene/Getty Images) // Getty Images/Red Bull Content Pool // P-20150417-00303 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Óriási szerencsére van szüksége a Red Bullnak, hogy az idén futamot nyerjen, ismerte el Adrian Newey, a csapat korábbi technikai igazgatója. Elismerte, hogy az idei autójuk a motortól függetlenül sem olyan jó, mint Mercedes vagy a Ferrari.

Adrian Newey, a Red Bull volt technikai igazgatója az idén először világosan kijelentette, hogy nem várható futamgyőzelem a korábbi négyszeres világbajnok istállótól. Napjaink egyik legsikeresebb F1-es mérnökzsenije az idei szezontól a Red Bull Technologiesnél a versenyautó mellett egyéb műszaki projektek menedzselésével is foglalkozik, de továbbra is rajta tartja a szemét az RB11-es fejlesztésén.

„Nem hinném, hogy az idén képesek lennénk futamot nyerni. Óriási szerencse nélkül biztosan nem” – ismerte el az F1i-nek adott interjúban, ám a Red Bull többi magas rangú képviselőjével ellentétben nem a Renault erőforrásokat kezdte hibáztatni a 2010 és 2013 között négy egyéni és négy konstruktőri győzelmet arató istálló teljesítményének visszaesése miatt.

Newey-t mindenki az F1-ből ismeri, de ma már nem ez a fő tevékenységi köre Forrás: Getty Images/Dan Istitene

„A korrektség kedvéért meg kell jegyezni, hogy az idei autónk nem olyan erős, mint a Mercedes vagy a Ferrari. Az elmúlt 12 hónapban történtek olyan szabályváltozások, amelyek miatt át kellett gondolnunk az aerodinamikai fejlesztéseink irányvonalát, ez pedig nyilvánvalóan időbe telik. Nincs értelme siránkozni ezen, előfordul. Még mindig ezzel foglalkozunk, de az erőfeszítéseink egy része már látszik az autón, és úgy tűnik, jó irányba tartunk” – nyilatkozta.

Newey elmondta, „újjászületett” az F1-en kívüli feladatoktól, miután szinte az egész eddigi pályafutását az autósportban töltötte. Varázslatosnak tartja, hogy a tudását szélesebb körben – például Ben Ainslie Amerika Kupa hajójának tervezésénél – kamatoztathatja, miközben a Red Bull Racing autójának fejlesztésében „alapovetően már nem vesz részt”, bár továbbra is mentorálja kollégáit.

„Ha megnézzük a (Silverstone-ban) bevetett újításainkat, úgy vélem, a teljesítményünk, különösen a futamon, elég jó volt” – mondta Newey, aki személyesen is kilátogatott a Brit Nagydíjra. Ez csupán a negyedik futam volt az idén, amelyen részt vett. „Megítélésem szerint 0,6-0,7 másodperc hátrányunk van a Mercedeshez képest, ami az egyenesekben mért csúcssebességek terén tapasztalható lemaradásunk ismeretében tisztességes eredmény” – utalt a Renault motorokra.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!