Vágólapra másolva!
Örülne, ha hosszú idő után változna a nagydíjak lebonyolítása, és a versenyzőket is bevonná a döntéshozásba. Hill szerint összezavarná a nézőket, ha egy szombati sprintversenyen dőlne el a rajtsorrend.

A Brit Nagydíj hétvégéjén felmerült, hogy több szabályváltozás mellett a Stratégiai Munkacsoport az is szeretné elérni, hogy a következő években megváltozzon a nagydíjhétvégék programja. Noha részletekre nem tértek ki, több forrás is tudni véli, hogy egy szombati sprintverseny bevezetésén gondolkoznak, amelynek eredménye határozná meg a vasárnapi rajtsorrendet.

Az elképzelés szerint a pénteki szabadedzések után szombat délelőtt rendeznének egy időmérő edzést, délután pedig egy rövidebb futamot, amelynek célja a vasárnapi rajtpozíciók eldöntése lenne. Az ötletet egyelőre az FIA és a FOM is csak mérlegeli, de az is elképzelhető, hogy már jövőre bevezetik az új formátumot.

Lewis Hamilton mindenesetre elmondta, örömmel fogadná, ha változtatnának a hétvégék lebonyolítási rendjén, hiszen ezzel szerinte izgalmasabbá lehetne tenni a túl monotonná vált nagydíjakat. A hétvégék formátumán legutóbb 2006-ban változtattak, amikor bevezették a három szakaszra bontott időmérő edzést.

„Nagyon örülnék, ha megváltozna a hétvége programja, hiszen kilenc éve mindig ugyanaz a menetrend – minden csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap ugyanaz történik" – nyilatkozta a Crash.net-nek. „Jó lenne, ha kicsit megkavarnák a programot, hiszen ez izgalmasabbá tenné a versenyhétvégéket."

Hamilton örülne a változásnak Forrás: AFP

Hamilton elmondta, még nem gondolkozott azon, hogyan lehetne változtatni a hétvégék programján, de szeretné, ha a versenyzők javaslatait is figyelembe vennék. „Mindenkinek megvan a saját véleménye, de mi vagyunk az egyetlenek, akik tudják, milyen érzés vezetni ezeket az autókat" – magyarázta. „A mérnökökkel is így dolgozunk együtt – ők megtalálják azt a megoldást, amelyik elméletben a legjobban működik, de néha akkor járunk a legjobban, ha az ösztöneinkre hallgatunk."

„A döntéshozók között vannak olyanok, akik soha nem ültek ilyen autókban, és nem tudják átérezni a helyzetünket – nem tudják, hol vannak a határaink, mégis úgy döntenek a változásunkról, hogy meg sem kérdeznek minket. Szerintem jó lenne, ha kikérnénk a véleményünket, mi pedig szívesen segítenénk nekik."

Zavaró lehet a sprintverseny

A korábbi világbajnok, Damon Hill szerint a szombati sprintverseny bevezetése nem lenne jó megoldás, mert összezavarná a nézőket, ha egy hétvégén két futamot is rendeznének. Bár több szériában ez bevált módszer, a Forma-1-ben nagydíjanként mindig csak egy versenyt rendeztek, és ennek Hill szerint így is kellene maradnia.

„Engem már most összezavartak. Már van sprintversenyünk, hiszen egy F1-es futam annak számít, nem pedig hosszútávú versenynek" – nyilatkozta a Sky Sportsnak. „Nem értem. Fennáll az a veszély, hogy egyre bonyolultabbá tesszük a helyzetet."

„A GP2-ben is vannak sprintversenyek, ott ez többé-kevésbé működik. De nem tudom, melyik az igazi verseny – számomra ez a legnagyobb kérdés" – tette hozzá Hill, aki attól tart, hogy a szombati kvalifikációs futam csökkentené az „igazi" verseny értékét.

A brit inkább azt szeretné, ha visszatérnének az 1996 előtt használt kvalifikációs rendszerhez, és pénteken és szombaton is rendeznének egy-egy időmérőt, a rajtsorrendet pedig a két edzés során futott legjobb körök határoznák meg. „Korábban akár pénteken is eldőlhetett a rajtrács sorsa. Ezért péntekenként is oda kellett figyelnünk, és a legjobb formánkat kellett nyújtanunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!