Webber kitálal a rivalizálásáról Vettellel

Forma-1, Mark Webber, Sebastian Vettel, Red Bull Renault, Malajziai Nagydíj 2013
KUALA LUMPUR, MALAYSIA - MARCH 24: Mark Webber (L) of Australia and Infiniti Red Bull Racing celebrates finishing second as race winner Sebastian Vettel of Germany and Infiniti Red Bull Racing reacts on the podium following the Malaysian Formula One Grand Prix at the Sepang Circuit on March 24, 2013 in Kuala Lumpur, Malaysia. (Photo by Clive Mason/Getty Images) *** Local Caption *** Sebastian Vettel; Mark Webber // Getty Images/Red Bull Content Pool // P-20141222-08766 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Az angolul hamarosan megjelenő önéletrajzában Mark Webber és menedzsere kritizálja a Red Bull vezetését, azzal vádolva őket, hogy kivételeztek a négyszeres világbajnok Sebastian Vettellel. A német pilótát nem zavarják a könyvben leírtak.

Életrajzi könyvében fed fel részleteket Mark Webber, a Red Bull korábbi versenyzője egykori csapattársával, Sebastian Vettellel megromlott viszonyáról. A két pilóta 2009 és 2013 vége között dolgozott együtt, ezalatt Vettel négy világbajnoki címet nyert, míg Webbernek csupán 2010-ben volt reális esélye a győzelemre. Ennek ellenére soha nem adta fel a küzdelmet - ezt jelezte az is, hogy nagy botrány kerekedett, amikor Vettel a csapatutasítás ellenére is átvette tőle a vezetést 2013-as Malajziai Nagydíjon.

„Dühös voltam Sebre, mégpedig egy kissé az egész helyzet miatt. Hogyan jutottunk el idáig?” – nyilatkozta Webber az ABC televíziós csatorna Australian Story című műsorában. „Lementünk a dobogóról, aztán átjött hozzám, és azt mondta, ’beszélnünk kell, nagyon elcsesztem.’ Azt feleltem, hogy ’haver, beszéljünk inkább a jövő héten!’” – emlékezett vissza a „Multi-21” néven elhíresült viszályra.

Webber úgy érezte, elvették tőle a győzelmet a 2013-as Malajziai Nagydíjon Forrás: 2013 Getty Images/Clive Mason

Webber szerint a következő verseny, a Kínai Nagydíj hétvégéjén foglalkoztak ismét az üggyel, és egy hét alatt sokat változott Vettel hozzáállása, nem is alakult jól a megbeszélés. „Azt mondta, nagy versenyzőként nagyon tisztel engem, emberként viszont nem igazán. Ez nyilvánvalóan nagyon megrendítette a kapcsolatunkat. Akkoriban egymás szeme elé sem akartunk kerülni.”

Az ausztrál pilóta elmondta, a Red Bull Racing menedzsmentjét is elkeserítette a botrány. „Kiderült, hogy mennyire töketlenek” – jelentette ki, az eredetiben a "toothless" kifejezést használva. „Nem tudtak kezelni minket a pályán, aminek nem szabad előfordulnia. Változásra volt szükségük, úgyhogy segítettem nekik meghozni a döntést, és leléptem” – magyarázta, hogy miért szerződött a Porsche csapatához a sportautó-világbajnokságba.

Vettel csúszik a bukótér felé, miután összeütközött Webberrel a 2010-es Török Nagydíjon. A baleset nem egyértelműen az ausztrál hibája volt, de Vettel nyilvánvalóan őt okolta érte Forrás: 2010 Getty Images/Mark Thompson

Vettel és Webber együttműködése soha sem volt felhőtlen, az ausztrál már akkor kikelt a német ellen, amikor az még szinte újoncként 2007-ben kiütötte őt a Kínai Nagydíjon, majd 2010-ben, Törökországban is összeütköztek, miközben Vettel az első helyért támadta csapattársát. Webber a 2012-es Brazil Nagydíjon is mindent megtett, hogy feltartsa a harmadik világbajnoki címéért küzdő fiatalt, pedig ő maga már nem volt harcban a címért, a Ferrarinál versenyző Fernando Alonso viszont igen.

Az évek során mindkét pilótában kialakultak tüskék a másikkal szemben. Vettelt elsősorban a pályán kialakult incidensek zavarták, Webbert pedig az bosszantotta, hogy csapattársa sokszor hamarabb kapott fejlesztéseket az autóra. „A rajttól a célig vezetve megnyertem az előző két versenyt, erre megérkezik az új hátsó szárny, és a garázs másik oldalán landol. Ettől a szerelők is dühösek lettek. Azt kérdeztük, mi a hátsó szándék itt? Nagyon ügyeltek arra, hogy ő boldog legyen” – mondta Vettelről.

Ez volt a jellemző sorrend a Red Bullnál 2009 és 2013 között, de Webber szerint a menedzsment kivételezett Vettellel Forrás: 2013 Getty Images/Paul Gilham

Webber menedzsere és élettársa, Ann Neal is „silánynak” nevezte a csapat menedzsmentjét, és kritizálta őket, amiért hagyták, hogy Vettel „megússzon dolgokat. Szerintem Mark elég jó volt, hogy nyerjen egy világbajnoki címet. Megvolt hozzá az elhivatottsága és a tehetsége, de a kíméletlenség és a ’teszek mindenkire’ semmiképpen sem jellemző rá” – magyarázta. A versenyző maga viszont kijelentette, nincs benne keserűség a történtek miatt, és Monacóban például többször össze is futottak Vettellel az idén.

Vettelt nem aggasztják a leírtak

A magyarra nehezen lefordítható, „Aussie grit” (körülbelül „Ausztrál keménység”) című könyv megjelenése előtt Sebastian Vettel is elmondta véleményét a helyzetről. A négyszeres világbajnok szerint „mindenkinek megvan a maga álláspontja a múltról, és teljesen rendben van, ha (Webber) úgy érzi, le kell rántania a leplet valamiről. Ez számomra nem probléma.”

„Érdekes megtudni az ő szemszögéből, hogy miként látta a történteket. Nagyon tiszteljük egymást. Mindannyian vissza szoktunk néznu néha, és feltesszük a kérdést, hogy csináltunk-e volna máshogy valamit. A válasz egyértelműen igen” – ismerte el. „Szoktunk beszélni egymással. Szerintem a viszonyunk sokkal jobb annál, mint a legtöbben gondolnák, de persze a múltban keresztülmentünk nehézségeken is” – mondta a Kanadában a CBS-nek.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!