Vágólapra másolva!
Alonso autójában a szombat délelőtti edzésen még a váltó is bedöglött, úgyhogy egyenlített a teljes motorcsere miatt már 25 helyes büntetéssel álló Buttonnal szemben.

Mindkét McLarenre 25 rajthelyes büntetés vár az Osztrák Nagydíjon. Jenson Button már legutóbb, Kanadában megkapta az 5. turbóját, de a csapatnál egy gyújtógyertya által pénteken okozott hiba miatt úgy döntöttek, a vezérlőelektronikát leszámítva a teljes hajtásláncot kicserélik az autójában, s mivel ez a belsőégésű motorból és MGU-K-ból már az ötödiket, turbófeltöltőből és MGU-H-ből pedig a hatodikat jelenti, a szabályok szerint összesen 10+5+5+5 hellyel hátrébb kell sorolni őt a rajtrácson.

Fernando Alonso McLarenjébe szintén új belsőégésű motort, turbót és MGU-H-t szereltek, s mivel mindegyikből már az ötödiket, rá is 10+5+5, azaz 20 helyes büntetés várt. Illetve várt volna, de a szombat délelőtti szabadedzés elején újra megállt alatta az MP4-30. Kiderült, hogy ezúttal a sebességváltó romlott el benne, amelynek a cseréjéért további 5 hely jár.

Alonso McLarenjében délelőtt a váltó is elromlott Forrás: Farkas Péter - Origo

A mezőny létszáma azonban csak 20, vagyis 25 kockával akkor sem lehetne őket visszaküldeni, ha megszereznék az első két helyet. A szabályok szerint ilyenkor az történik, hogy hátrébb sorolják őket, amennyivel lehetséges, aztán veszik a maradékot, és azért újabb, a futamon letöltendő büntetéssel sújtják az érintett versenyzőt. Konkrétan:

- 1-5 helyért 5 másodperces stop&boksz, - 6-10 helyért 10 másodperces stop&boksz - 11-20 helyért áthajtásos, - 20-nál több helyért 10 másodperces stop&go jár.

Alonsónak és Buttonnak tehát az Osztrák Nagydíj első három körének valamelyikében valószínűleg az utóbbi két büntetés valamelyikét kell majd letöltenie az időmérőn elért helyezésének függvényében. Ez különösen szerencsétlen időzítés, ugyanis éppen szombaton érkezik meglátogatni a csapatot a Honda-konszern vezére, Takiro Hacsigo.

Az 5. hajtáslánc-elem felhasználásáért a Red Bull pilótáit, Daniel Ricciardót és Danyiil Kvjatot is 10 hellyel hátrébb sorolják a spielbergi rajtrácson.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!