Vágólapra másolva!
A brit szerint a Forma-1 jelenleg nem szórakoztató, ezért nehéz eladni a közönségnek. Úgy véli, a csapatoknak fogalmuk sincs, mit akarnak, a szabályok pedig túl bonyolultak.

A Forma-1 népszerűsége jelentősen csökkent az utóbbi években, és Bernie Ecclestone szerint ez így is marad, ha nem változtatják meg radikálisan a szabályokat. Ecclestone a korábbi évtizedekben nagy szerepet vállalt a Forma-1 felvirágoztatásában, most viszont elismerte, hogy ő sem tud sokat tenni a helyzet javításáért.

„A napokban beszélgettem erről néhány mérnökkel. Mondtam nekik, hogy mindig elég jó voltam a használt autók eladásában, és ez ma is igaz" – mondta a 84 éves üzletember az AFP hírügynökségnek. „Most viszont egy hulladéknak nevezhető terméket kellene eladnom."

Ecclestone köztudottan ellenezte a hibrid turbómotorok bevezetését, és most is úgy gondolja, hogy a legnagyobb gond a túl bonyolult technikai szabályokkal van. Bírálta a csapatokat is, akik bele akarnak szólni a szabályalkotásba, pedig „fogalmuk sincs, mit akarnak."

Ecclestone egyszerűbb szabályokat szeretne Forrás: AFP

„Jó, hogy vannak álmaik, és néha összeülnek megvitatni ezeket. De az ötleteiket be is kellene vezetniük. Ügyfélautókról beszélnek, de amikor felmerül a kérdés, hogyan oldanák ezt meg, máris problémákba ütköznek. Ezért soha nem fogják bevezetni" – magyarázta.

Szórakoztatni kell a közönséget

Ecclestone szerint egyértelmű, hogy a Forma-1 eladhatóságát nem a bonyolult előírások, hanem az izgalmasabb versenyek növelnék. „Az emberek csak szórakozni akarnak, és mi elsősorban a szórakoztatóipar része vagyunk" – mondta. „Manapság már a verseny rajtjánál tudjuk, hogy Lewis (Hamilton) 20 másodperces előnnyel nyerni fog."

Az anyagi gondokkal küszködő kiscsapatok helyzete nem különösebben aggasztja Ecclestone-t, szerinte csak maguknak köszönhetik, hova jutottak. „Nekem is volt egy csapatom 18 évig. Én magam finanszíroztam a működését, és senkitől nem vártam el, hogy pénzt adjon nekem" – utalt a Brabham istállóra. „Azok a csapatok akkor is ebben a helyzetben lennének, ha nem a Forma-1-ben, hanem egy másik üzletágban lennének jelen. Egyszerűen nem tudják megfelelően vezetni az üzletet."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!