Társoldalunk:
Hírlevél

15 rajthelyes büntetés vár Verstappenre

2015.06.06. 17:53

Elsőként az ő autójába kellett beépíteni az ötödik Renault motort. Szinte biztosan az utolsó helyről indul, és a futamon is hátrányba kerülhet az erőforrás-csere miatt.

Az idei szezon során először Max Verstappen autójába kell beszerelni ötödik erőforrást, ami azt jelenti, hogy a Toro Rosso pilótája a monacói baleset okozásáért járó öthelyes büntetés után további tíz helyet kénytelen hátralépni a vasárnapi Kanadai Nagydíj rajtrácsán. A holland pilóta ezzel szinte biztosan az utolsó kockából indul, és az is lehet, hogy a futamon plusz hátrányba kerül.

Ennek oka, hogy a Sportszabályzat 28.4-es pontjának „c” bekezdése szerint azokat a rajtbüntetéseket, amelyeket a pilóta nem tud letölteni, ötösével időbüntetésre váltják, amelyeket a futamon már kőkeményen behajtanak a pilótán. Amennyiben tehát Verstappen az 5. helynél hátrébb végez az időmérőn, a futamon is számítania kell legalább egy időbüntetésre.

Verstappen még a versenyen is törlesztheti a büntetéseketForrás: Getty Images/Red Bull Content Pool/Peter Fox

Amennyiben a holland – vagy hasonló helyzetbe kerülő ellenfelei – 1 és 5 közötti pozíciót kénytelenek átváltani, az első kiállása alkalmával 5 másodpercet, 6-10 pozíció esetén pedig 10 másodpercet kell várakoznia a kerékcseréje előtt. 11-20 rajtkocka egy áthajtásos büntetést ér, 20 kocka vagy több pedig 10 másodperces stop&go-t.

Verstappen mellett mindkét Red Bull is a veszélyzónában van, de ők reménykednek benne, hogy akár még az Osztrák Nagydíjat is átvészelhetik büntetés nélkül. A Kanadai Nagydíj harmadik szabadedzése előtt Fernando Alonso autójába is beszerelték a negyedik Honda erőforrást, Jenson Button pedig szintén motorcsere miatt ki is hagyja az időmérő edzést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!