Vágólapra másolva!
Az F1 független csapatai nem tudnak több pénzhez jutni a jogdíjakból, és nehezményezik, hogy a szabályalkotásból is kimaradnak, ezért az Európai Bizottság közreműködését kérhetik. Nem tudni, pontosan mely istállók állnak a kezdeményezés mögött.

A Caterham, és a később megmenekülő Marussia csődje óta folyamatos az elégedetlenség az F1-ben a sportágban uralkodó egyenlőtlen pénzügyi helyzet és a szabályalkotási gyakorlatok miatt. A független Lotus, Force India és Sauber többször is nehezményezte, hogy jelentősen kevesebb pénzhez jutnak a különböző jogdíjakból befolyt összegekből, és azt sem viselik jól, hogy a Stratégiai Munkacsoportban nekik nem jutott hely, így kimaradnak a legtöbb szabály kialakításából.

Noha a munkacsoportban érintett Red Bull és Bernie Ecclestone is szorgalmazza a munkacsoport megszüntetését, valamint a hatalmi viszonyok átrendezését, a Financial Times úgy értesült, hogy meg nem nevezett kis csapatok az Európai Bizottságnál terveznek panaszt tenni az F1-ben uralkodó helyzet miatt, amely hátrányosan érinti a versenyképességüket. Az elképzelés nem új, de a lap szerint ezúttal komoly a szándék, és egy hónapon belül lépések következhetnek.

A Force India az elégedetlen csapatok táborát szokta gyarapítani Forrás: Sahara Force India

Az F1-ben érintett istállók jogait és kötelezettségeit kétoldalú megállapodások rögzítik, amelyek általában a csapatok és a jogtulajdonos között jöttek létre, és jellemzően 2020-ig érvényesek. Akadtak csapatok és vállalatok, amelyek az F1 tulajdonosai számára kiemelt jelentőséget élveznek, ők előnyösebb szerződéseket köthettek az anyagiak és a befolyás szempontjából. Ecclestone szerint ugyanakkor a többiek is elfogadták a feltételeket.

„Ez egy furcsa helyzet” – mondta a brit üzletember. „Szeretném tudni, hogy (a kis csapatok) mit szeretnének. Még senki sem jelentette be felém az igényeit, úgyhogy most várunk a panasztételre. Mindannyian aláírták a szerződéseket. Remélem, hogy tényleg a hatóságokhoz fordulnak, nekik pedig lesz elég idejük és türelmük foglalkozni velük.”

Nem a legjobb időzítés

A Forma-1 körül alakuló perpatvart elhomályosítja a FIFA háza táján feltáruló korrupciós ügyek sorozata, amit az európai relevancia ellenére amerikai és svájci hatóságok kezdtek felgöngyölíteni, míg az Európai Bizottság nem lépett érdemben az elmúlt évek során.

A versenyjogi kérdésekért felelős Margarethe Vestager érdeklődését viszont már tavaly is felkeltették az F1-ben zajló ügyletek, így elképzelhető, hogy a mindössze egy éve hivatalban lévő politikus a Google és a Gazprom után ismét sportág felé fordítja a figyelmét.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!