Vágólapra másolva!
A Pirelli csak olyan változtatást hajlandó elfogadni, amivel nem romlik a biztonság, és ők is jobban bekerülnek a rivaldafénybe..

A várakozásoknak megfelelően nem jutottak egyezségre a csapatok és a Pirelli a 2016-os gumiszabályokkal kapcsolatban, számolt be róla a Motorsport.com. A Force India korábban azt javasolta, hogy minden csapat önállóan választhassa meg a versenyekre az általuk preferált keverékeket, de a beszállító ettől mereven elzárkózik attól tartva, hogy az istállók felelőtlen választása az ő megítélésükre is káros hatással lehet.

A Pirelli, a Mercedes, a McLaren és a Red Bull összesen négy javaslatot nyújtott be a legutóbbi megbeszélésen, ezek között szerepelt egy olyan változat is, amely szerint akár hat keverék állna a csapatok rendelkezésére a jelenlegi négy helyett. Ezek közül versenyenként nem kettőt, hanem hármat használhatnának, és feloldhatónak tartják azt a szabályt is, amely a leggyorsabb tíz pilótát kötelezi, hogy az időmérőn használt gumikkal rajtoljon el.

Akár hat keverék is jöhet? Forrás: AFP

Elképzelhetőnek tartották egy joker-rendszer bevezetését is, melynek értelmében a csapatok évente 4-5 futamra megválaszthatnák az általuk preferált keverékeket. Konszenzus végül nem alakult ki a kérdésben, abban viszont egyetértettek, hogy bármilyen változtatásnak „növelnie és javítania kell a publicitást a gumiszállító számára úgy, hogy az abroncsok felhasználása a versenyhétvége előtt és közben is témává válik.”

A nemrég kínai kézbe került Pirelli azt is közölte, a logisztikai korlátok miatt már novemberben tudniuk kellene, hogy a következő szezon elejének versenyeire milyen gumikkal készüljenek, és áprilisra ki kellene választani a keverékeket az idény hátralevő részére is. A csapatok most átgondolják az elvárásaikat, és a későbbiekben hoznak döntést. A 2016-ra történő szabálymódosításhoz egyhangú támogatás szükséges.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!