Vágólapra másolva!
Az FIA kizárólagos jelleggel írta ki az új beszállítói tendert 2017-től, így gumiháború egyelőre nem lesz.

Az FIA kiírta a 2017-es szezontól három évre szóló F1-es gumiszállítói tendert, a nevezőknek mindössze három hetük van a pályázati anyag összeállítására. A felhívásra elméletileg bármely gyártó jelentkezhet, eddig a jelenleg is aktív Pirelli és a visszatérést fontolgató Michelin jelezte nyilvánosan is az érdeklődését.

A pályázók június 17-ig nyújthatják be tervezeteiket, az elbírálás pedig már másnap kezdődik, és július 17. után várható, hogy kiderül, mely márka láthatja el abroncsokkal az F1-et 2019-ig. Fernando Alonso Monacóban azt mondta, egy esetleges újabb gumiháború jót tenne az F1-nek, és ezzel egyetért a Michelin is, a Pirelli viszont nem hajlik arra, hogy más gyártóval is összemérje erejét. Úgy tűnik, erre egyelőre nem kerül sor, mert a kiírás szerint az FIA továbbra is kizárólagos beszállítót keres.

Látványterv a 19 collos Pirelli gumikról Forrás: Pirelli

A két rivális gyártó ugyanakkor egyetért abban, hogy az F1-ben jelenleg használt abroncsméretek nem feltétlenül követendők. A Pirelli már tesztelte is 19 collos abroncsait, a Michelin pedig a Formula E-nek jelenleg is ekkora gumikat szállít. Bernie Ecclestone viszont nem tartja szépnek a nagy átmérőjű felniket, ezért nem is támogatja azok bevezetését.

Az FIA fenntartja a jogot a kiírás megváltoztatására, de a szövegben úgy fogalmaznak: „érdemes megjegyezni, hogy a keréktárcsák jelenlegi átmérője 13 coll. Ez azonban nem zárja ki az átmérő megnövelésének lehetőségét, amennyiben a gumigyártó úgy érzi, hogy ez a RÉSZTVEVŐK számára előnyös lehet. Ennek teljes indoklása szükséges.” A Pirelli eddigi legfőbb érve a nagyobb átmérő mellett az utcai közlekedéssel összefüggésbe hozható fejlesztések elősegítése volt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!