Vágólapra másolva!
Luca di Montezemolót az autóipar halhatatlan alakjai közé választják. Egykori beosztottainak, és különösen Michael Schumachernek ajánlotta az elismerést.

Júliusban iktatják be hivatalosan a detroiti Automotive Hall of Fame, vagyis az autóipar halhatatlan személyiségei közé Luca di Montezemolót, a Ferrari és a FIAT volt első emberét. Az olasz üzletember olyan személyiségekhez csatlakozhat, akik egyéni hozzájárulásukkal jelentős hatást gyakoroltak az autógyártásra, annak innovációira és történetére. Az Alitalia légitársaság jelenlegi elnöke nem feledkezett meg a Ferrari dolgozóiról és talán leghíresebb versenyzőjéről sem, amikor értesült a kitüntetésről.

„Szeretném ezt a díjat azoknak a csodálatos és felkészült embereknek ajánlani, akikkel Maranellóban dolgoztam, és akikkel osztoztunk a versenyzés iránti rajongásban, elkötelezettségben és szenvedélyben” – jelentette ki Montezemolo, aki mellett az amerikai Roger Penske, illetve az indiai Ratan N. Tata is az elit klub tagja lesz. „Most viszont, ahogy ezzel mindenki egyet fog érteni, különösen Michael Schumachert emelném ki, a Ferrari történetének legnagyszerűbb versenyzőjét” – tette hozzá az olasz.

Schumacher sikerei Montezemolo legjobb éveit is elhozták Forrás: AFP/Gero Breloer

Schumacher a Scuderia történetének legsikeresebb pilótája: 91 futamgyőzelméből 76-ot a maranellói istállóval ért el, hét bajnoki címéből ötöt nyert vörös overallban, a 2000-ben megkezdett győzelmi szériája a sport történetének egyik legfölényesebb korszaka volt, és máig kiható szabályváltozásokat eredményezett. Bár sokan úgy vélik, sikerei unalmassá tették a Forma-1-et, Schumacher korábban példátlan szintre emelte a sport népszerűségét Németországban, és hozzájárult ahhoz, hogy fiatal versenyzők sora – köztük Sebastian Vettel – kövesse a példáját.

A németet Ayrton Senna mellett a közvélemény a valaha élt egyik legjobb pilótaként tartja számon annak ellenére is, hogy sikereit a Mercedesszel való visszatérése után már nem tudta megismételni. Schumacher egy súlyos síbaleset miatt 2013 vége óta folyamatos orvosi ellátást és felügyeletet igényel. Bár állapota a hírek szerint lassan javul, továbbra is a világtól elzártan él.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!