Vágólapra másolva!
Úgy érzi, Sanghajban mindent megtettek a Ferrarival, amit lehetett. Kimi Räikkönen optimista, és úgy véli, a szezon későbbi részében rendszeresen felvehetik a harcot a Mercedesszel.

Sebastian Vettel a Kínai Nagydíj első felében, a lágy gumis etapokon megkergette a Mercedeseket, de sem Lewis Hamiltont, sem Nico Rosberget nem tudta megelőzni. A szepangi győzelem után nem értékelte csalódásként a 3. helyet, mivel sejtette, hogy szokványos körülmények között a Ferrari még nem képes legyőzni a bajnoki címvédő csapatot.

"Összességében jó versenyt futottunk. Az elején sikerült nyomást gyakorolnunk (a Mercedesekre), amit megpróbáltunk növelni azzal, hogy korábban átváltunk a közepes gumikra, de ezen a keveréken végül ők voltak a gyorsabbak" - mondta az utolsó etapban több mint 10 másodperces hátrányt összeszedő német.

A dobogósok Sanghajban Forrás: AFP

Vettel az első etap végén 4 másodpercre követte Rosberget, akire később 1,5 másodpercre felzárkózott, miután vetélytársa úgy érezte, Hamilton nem hajt teljes erőbedobással. A Ferrari kétszer is hamarabb hívta ki Vettelt kerékcserére, mint a Mercedes a saját versenyzőit, de egyik elévágási kísérlet sem jött be - a német úgy érzi, más trükköt sem vethettek volna be eredményesen.

"Valószínűleg semmiképp sem tudtuk volna legyőzni őket" - mondta a Mercedesről. "Szerintem mindent megtettünk, amit lehetett. Nem hiszem, hogy egy vagy három bokszkiállással más lett volna az eredmény, mindkettő lassabb lett volna."

"Folyamatosan körülbelül 1,5 másodpercre haladtam (Rosberg) mögött, majd a bokszkiállás előtt a hátrányom 1,8-2 másodpercre nőtt. Mindent beleadtam, hogy közelebb férkőzzek, és használhassam a DRS-t, de nem jártam sikerrel. Az itteni kanyarokban ráadásul különösen nehéz feladat megközelíteni valakit."

A Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene sem vitatta a Mercedes sikerének jogosságát. "Megérdemelték a győzelmet. Mi pontosan ott végeztünk, ahová vártuk magunkat" - közölte. "A stratégiánk az volt, hogy a lehető legközelebb legyünk a Mercedeshez."

Räikkönen optimista

Kimi Räikkönen a 4. helyen futott be, miután a rajtnál átugrotta a Williamseket, és az egész versenyen át üldözte Vettelt. A közepes gumikon megközelítette csapattársát, de támadásra nem maradt ideje. "Többé-kevésbé ez volt a maximum a tegnapi hiba után" - nyilatkozta a finn, akinek az időmérőn gyenge lett a döntő köre.

A jövőbe ugyanakkor optimistán tekint csapata formája alapján - szerinte hamarosan állandó fenyegetést jelenthetnek a Mercedesre az 1. helyért vívott harcban. "Nem tudom, miért nem lehetne így. Hatalmasat fejlődtünk, és sokat fogunk javulni az év folyamán is" - mondta. "Tényleg úgy érzem, hogy eljutunk oda, hogy rendszeresen legyőzzük őket."

A Kínai Nagydíj rajtja - Räikkönen ekkor foglalta el a 4. helyet Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

"Sebastian megmutatta, hogy képesek vagyunk a győzelemre. Ez azonban függ a pályától is; némelyik az egyik, némelyik a másik csapatnak kedvez. Résen kell lennünk, hogy ha történik valami (a Mercedesszel), vagy megváltoznak a körülmények, ott legyünk elöl."

A világbajnoki tabellán Vettel 55 ponttal áll a 2. helyen, 13-mal lemaradva az éllovas Hamiltontól. Räikkönen az első három nagydíjon 24 egységet gyűjtött, ezzel jelenleg ötödik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!