Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő továbbra is az egyik legjobban fizetett F1-es pilóta marad, de ferraris kollégájának vagyona az idén jobban fog gyarapodni. A csúcstartó még valószínűleg így is Alonso.

Alaposan elhúzódott Lewis Hamilton szerződéshosszabbítása a Mercedesszel, de a BBC úgy tudja, a felek megállapodtak, és már csupán formalitások választják el őket attól, hogy hivatalosan is meghosszabbítsák az együttműködésüket.

A 30 esztendős versenyzővel már tavaly szeretett volna megállapodni jelenlegi munkaadója, de a világbajnoki küzdelem hevében elhalasztották a tárgyalásokat. Toto Wolff viszont már Hamilton végső győzelmének másnapján szeretett volna ismét egyeztetni vele, majd az idei első futamot nevezték meg céldátumnak. Most úgy tudni, nemsokára tényleg lezárul a hosszas procedúra.

„A héten ennek le kellene zárulnia. Nincs ok arra, hogy ne így történjen. Igazából már 99,6%-ban készen vagyunk. Nincs már tárgyalás hátra, csak a jogi ügyek” – mondta Hamilton, aki azonban már a múlt héten is hasonlóan nyilatkozott.

Hamilton és Vettel is menedzser nélkül tárgyalt a csapatával Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A BBC online kiadása szerint a brit pilóta dollárban kapja évi 31 milliós fizetését, valamint bőségesen jutalmazzák az esetleges győzelmek és világbajnoki címek után is, így a végösszeg évente akár a 40 millió dollárt is „bőven meghaladhatja.” Érdekesség, hogy Hamilton alapfizetése azt jelenti: percenként körülbelül 21 ezer forintot tehet zsebre.

Hamilton járandósága a hírek szerint nem változik jelentősen a 2016-tól érvénybe lépő új szerződés esetében sem, így feltehetően a bónuszok terén és az egyéb kötelezettségeivel kapcsolatban folyhatott a hosszú egyeztetés. A világbajnoki címvédő továbbra is az egyik legjobban fizetett F1-es pilóta marad, de az idén Fernando Alonso és Sebastian Vettel alapfizetése is nagyobb lesz az övénél.

Vettelnek bombaüzlet a Ferrari

Bár az elmúlt évek során zsinórban 4 világbajnoki címet is megnyert, Vettel eddig nem tartozott a legjobban fizetett versenyzők közé. Ez megváltozott azzal, hogy az idei szezontól a Ferrari versenyzője lett, mert az olaszok 30 millió dolláros alapbért adnak neki, és az első évben automatikusan minden bónuszt megkap az eredményeitől függetlenül.

A Malajziai Nagydíj győztese így 2015-ben mintegy 50 millió dollárral gyarapíthatja a bankszámláját. Ezzel túltesz Fernando Alonsón is, aki az idén 40 milliót kap, és összességében mégiscsak ő járhat jobban, mert ezt az összeget folyamatosan, három éven keresztül összeadja neki a McLaren és a Honda.

Évi 100 millió dollár egy képen Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Alonso már most is a leggazdagabb aktív F1-es pilóta Hamilton, illetve a jelentősen lemaradt Vettel előtt, és úgy tűnik, a sorrend nem változik majd a következő években sem. Minden idők leggazdagabb F1-es versenyzője Michael Schumacher, aki korszakának egyik legjobban fizetett sportolója volt a világon. Érdekesség, hogy Hamilton a Forbes listája szerint tavaly csupán a 19. helyet tudta megszerezni.

A világbajnoki címvédő 2014-ben 32 millió dollárt keresett, ez a bokszoló, Floyd Mayweather 105 milliójától, a labdarúgó Christiano Ronaldo 80 milliójától, valamint a kosárlabdázó LeBron James 72 milliójától is jelentősen elmarad.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!