Vágólapra másolva!
Az ellenfelek sem bánják, hogy ezúttal nem a tavaly óta megszokott módon alakult a küzdelem. Helmut Marko 400 eurót nyert, mert eleve Vettel győzelmére fogadott.

Megszólaltak a vészharangok a 2015-ös szezon nyitóversenye, az Ausztrál Nagydíj után, amelyet a két Mercedes magabiztos előnnyel nyert meg. A sportág bennfentesei és a közvélemény is attól tartott, hogy az Ausztráliában látott unalomba fullad az idei világbajnokság, de a vasárnapi Malajziai Nagydíjon aratott győzelmével Sebastian Vettel és a Ferrari bizonyította, az Ezüstnyilak is verhetők.

Vettel váratlan sikere láttán még az ellenérdekeltek is elismerték, hogy az F1 előnyére válik a megszokottól eltérő sorrend. A Mercedes képviselői sem nyilatkoztak keserűen.

„Úgy gondolom, az eredmény nagyon jót tesz a Forma-1-ről kialakult képnek, amely miatt mindig panaszkodunk. Mondjuk én nem, de mások igen” – jelentette ki Niki Lauda, a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnöke. „Még Bernie Ecclestone sem károghat most” – idézte őt az AS.

Vettel a malajziai győzelmét ünnepli Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

A Mercedes-Benz motorsport programját irányító Toto Wolff is úgy véli, hogy „ez az, amire a Forma-1-nek szüksége volt”, de az osztrák menedzser szerint elsősorban a kiélezett küzdelem hiányzott az F1-ből, nem a szokatlan győztes.

„A Ferrari megérdemelten nyert” – szögezte le Wolff. „A versenyzés szempontjából el kell ismerni, hogy remek fejlesztői munkát végeztek a télen. Ez a Forma-1 számára is pozitív a Melbourne utáni rengeteg panasz miatt, amelyek arra vonatkoztak, hogy a Mercedes elsétagaloppozik majd a bajnoki címig. Bahreinben is szenzációs versenyünk volt tavaly” – emlékeztetett Lewis Hamilton és Nico Rosberg emlékezetes csatájára a győzelemért.

A Red Bullnál is Vettel győzelmére fogadtak

Az Ausztrál Nagydíj után a Red Bull vezetői voltak a legjobban kiakadva a Mercedes tempója láttán, és még a Forma-1-ből való kiszállást is felvetették, miközben teljesítménykiegyenlítést követeltek, valamint azt hangoztatták, hogy a németek győzelmi sorozata árt a sportágnak. Vasárnap pont egykori versenyzőjük, Sebastian Vettel tudott győzni, amiben Helmut Marko, az anyacég tanácsadója az egész hétvégén bízott.

„Tudtam, hogy Sebastian képes megcsinálni” – nyilatkozta a Sport Bildnek Marko, aki 400 eurót nyert a német győzelmével egy fogadáson. „Ezt már a pénteki szabadedzéseken is lehetett látni” – tette hozzá. „Egy év alatt nem felejtett el vezetni, csak a tavalyi autónkhoz nem sikerült hozzászoknia. Most talán az emberek felfogják, hogy nem csak az autóink miatt nyert négy bajnoki címet.”

Vettel itt még Rosberg előtt a 2. helyen áll, később Hamiltont is megelőzte. A háttérben látható Red Bull kört kapott Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

A német pilóta vasárnap lekörözte volt csapata, a Red Bull versenyzőit. Marko szerint ebben az is közrejátszott, hogy egy új fékkel próbálkoztak, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „Extrém problémáink voltak a fékekkel” – mondta Marko. „Miután Sebastian elment tőlünk, olyan gyártóra váltottunk, amelyet ő soha sem kedvelt, de most visszatérünk a régiekhez.”

A Red Bullnak újabb kiábrándító eredményt hozó versenyhétvége ellenére Christian Horner is úgy nyilatkozott, hogy Vettel győzelme a sportág előnyére válik. „Szerintem ez így egészséges, a Forma-1-nek igazán jó napja volt” – jelentette ki. „Nekünk nem, de az F1-nek jót tesz, hogy a (Ferrari) tempóból meg tudta verni őket” – utalt a Mercedesre.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!