Vágólapra másolva!
A McLaren első ízben ismerte el, hogy egy műszaki hiba is közrejátszhatott a spanyol barcelonai bukásában, amely miatt ki kellett hagynia a melbourne-i idénynyitót.

A McLaren eddig kitartott amellett, hogy semmilyen műszaki hiba miatt nem léphetett fel Fernando Alonso február 22-i, a barcelonai teszten elszenvedett balesete előtt. A spanyol versenyző kicsúszása szokatlan volt, mert a gyors jobbos kanyar belső íve felé tért le a pályáról, és ütközött a falnak, amit egy erős széllökéssel magyaráztak. A körülmények felderítését nehezítette, hogy Alonsónak a becsapódás után átmenetileg memóriazavarai lettek.

A csapat azonban hétfőn este közleményben tudatta, hogy Alonso már fel tud idézni részleteket a balesetéből, és úgy emlékszik, közvetlenül a kicsúszás előtt elnehezült a McLaren kormánya. „Míg az autó telemetriai adatai, az utólagos rekonstrukció és a laboratóriumi tesztek semmilyen abnormálist nem mutattak ki, Fernando úgy emlékszik, nehéznek érezte a kormányzást a balesetet megelőzően" – írták, hozzátéve, hogy emiatt mostantól egy új szenzort is felszerelnek az autójukra.

A McLaren kormányával történhetett valami Alonso kicsúszása előtt Forrás: McLaren

A hirtelen nehézzé váló kormányzás – amelyet okozhatott például a szervó hibája – magyarázatot adhat arra, hogy Alonso a 3-as kanyarban miért fordult először szélesen, amikor pedig végre jobbra térítette az autóját, miért nem tudott időben visszakormányozni balra. Így már elképzelhető az is, hogy a McLaren a becsapódás után ránézésre sértetlen felfüggesztéssel a jobbra ívelt korlát mellett haladt tovább. A csapat vizsgálata egyébként a népszerű áramütés-teóriát már korábban kizárta, de voltak, akik elképzelhetőnek tartották azt is, hogy Alonso a kicsúszás előtt rosszul lett.

A spanyol világbajnok olyan súlyos agyrázkódást szenvedett, hogy ki kellett hagynia a melbourne-i idénynyitót, amely pedig az első versenye lett volna a McLaren-Hondával. A vasárnap elvégzett orvosi vizsgálaton azt már engedélyezték számára, hogy elutazzon Malajziába, ahol ezen a hétvégén rendezik meg a szezon második fordulóját, de a helyszínen még újabb teszteken kell átmennie, mielőtt autóba is ülhet.

„Fernando már alig várja, hogy visszatérjen a pilótafülkébe, nagyban hozzájárulva a Hondával közös erőfeszítéseinkhez, hogy még gyorsabban javuljon a teljesítményünk a pályán" – írta a McLaren.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!