Vágólapra másolva!
Nem volt más választás, mint igent mondani az F1-es szerződésajánlatra, állítja az F1 történetének legfiatalabb versenyzője, Max Verstappen. Szerinte a Red Bull bizonyította, hogy ért a fiatal pilóták nyelvén.

A hétvégi Ausztrál Nagydíj egyik kérdése Max Verstappen bemutatkozása és szereplése lesz. Sokan túl fiatalnak és tapasztalatlannak tartják a mindössze 17 esztendős pilótát, de a teszteken komolyabb hiba nélkül szerepelt, és az egyéb készségek, például a sajtó kezelése terén is felkészültnek tűnik.

Verstappent tavaly nyáron szerződtette a Red Bull a Toro Rossóhoz, amikor még mindössze 16 esztendős volt, és még egy teljes F3-as szezon sem állt mögötte. A holland elismerte, először el sem akarta hinni, hogy F1-es szerződést ajánlottak neki.

„Nem mondtam rögtön igent” – idézi Verstappent a Crash.net. „Voltak tárgyalások, és persze az emberben is felmerül, hogy még talán túl fiatal, de aztán elmondták és megmutatták, hogy mihez akarnak kezdeni velem, és hogyan készítenének fel. Nem volt más választásom, mint igent mondani. Úgy gondolom, a Red Bull bizonyította már, hogy tudnak bánni a fiatal pilótákkal.”

Jos és Max Verstappen Forrás: Toro Rosso

A holland tinédzser úgy érzi, felkészültebben érkezik az F1-be, mint az F3-ba, ahova elég későn került be, így nem volt sok ideje akklimatizálódni, mégis rögtön dobogóra tudott állni az erős mezőnyben. Verstappen kijelentette, soha sem okozott gondot számára, hogy gyorsabban menjen, ha az autója ezt lehetővé tette számára, a Red Bullnál pedig most más szempontból is segítik a felkészülését.

„Nagy tudásuk van a fizikai felkészülésről, az edzőtáborokról is, úgyhogy télen ezzel foglalkoztam. Minden szinten alapősan felkészítettek” – árulta el, de édesapja, a 106 F1-es futamon részt vett Jos érdemeiről sem feledkezett meg. „Az ő jelenléte nagyon hasznos volt számomra. Tudja, hogyan kell eljutni az F1-be, ez nagy előnyt jelentett nekem is.”

Hill szerint túl fiatal

Verstappen első sikerei érkezéséig várhatóan nem hallgatnak majd el a kritikusai, akik szerint 17 évesen még túl fiatal, hogy az F1-be kerüljön. Ez azonban őt egyelőre nem zavarja.

„Alapvetően nem érdekel, hogy mit írnak rólam az emberek” – közölte. „Egyébként sem olvasom el. Csak arra fókuszálok, ami a dolgom, és ez nem más, mint az, hogy gyors legyek a pályán.”

Ennek ellenére néha a paddock elismert szereplői is óvatosságra intenek Verstappennel kapcsolatban. Legutóbb az 1996-os világbajnok Damon Hill szólalt meg aggódással a fiatal versenyző bemutatkozása miatt.

„Ez számomra elég fiatal életkornak tűnik ahhoz, hogy valaki egy olyan összetett, professzionális sportba lépjen be, mint a Forma-1” – mondta a Sky Sports szakértője. „Az ő érdekében remélem, hogy nem húzták fel erre a szintre túl gyorsan, mert ha mégis, az hosszú évekre visszavetheti a pályafutását, ha nem vigyáz.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!